Τεράστια αύξηση των ανισοτήτων, τη δεύτερη μεγαλύτερη στα κράτη – μέλη του ΟΟΣΑ, κατέγραψε η Ισπανία, από τότε που ξέσπασε η κρίση, σύμφωνα με την ΜΚΟ Oxfam.

Η οργάνωση κάλεσε σε ανακοίνωσή της την επόμενη ισπανική κυβέρνηση να καταστήσει τη μάχη κατά της φτώχειας προτεραιότητά της και να ετοιμάσει έναν νόμο κατά της φοροδιαφυγής.

Η Ισπανία είναι «η χώρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) όπου έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη αύξηση των ανισοτήτων από την αρχή της κρίσης, με πρώτη την Κύπρο, και σχεδόν δέκα φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακόμη και 14 φορές πάνω από στην Ελλάδα», προσθέτει η Intermon-Oxfam σε έκθεσή της για την κατάσταση των ανισοτήτων στον κόσμο με τίτλο «Μια οικονομία στην υπηρεσία του 1%».

«Το 2014, το 29,2% του πληθυσμού στην Ισπανία (13,4 εκατομμύρια άνθρωποι) κινδύνευαν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, δηλαδή 2,3 εκατομμύρια περισσότεροι από το 2008, υπερβαίνοντας κατά έξι μονάδες τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (23,1% το 2013)», διευκρίνισε η ΜΚΟ στην έκθεσή της την οποία παρουσίασε στο Λονδίνο, στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη, πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία αύριο Τετάρτη.

Η Intermon-Oxfam εξηγεί πως πέρυσι «η περιουσία των 20 πιο πλούσιων ανθρώπων στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 15%, ενώ ο πλούτος του 99% του πληθυσμού μειώθηκε κατά 15%».

Αυτή η αύξηση των ανισοτήτων εξηγείται, σύμφωνα με την Oxfam, από «τον συνδυασμό μιας μεγάλης ψαλίδας ανάμεσα στους μισθούς και σε ένα δημοσιονομικό σύστημα (που είναι διαρθρωμένο με τέτοιο τρόπο) ώστε εκείνοι που κατέχουν τα περισσότερα να πληρώνουν τους λιγότερους φόρους».

«Αποτέλεσμα ήταν μια κατάρρευση του μέσου μισθού στην Ισπανία που μειώθηκε κατά 22,2% μεταξύ του 2007 και του 2014-15».

Η ΜΚΟ καταγγέλλει την πολύ μικρή φορολόγηση της περιουσίας και του κεφαλαίου, υπογραμμίζοντας πως η Ισπανία παρουσιάζει «ένα από τα υψηλότερα επίπεδα φοροδιαφυγής στην Ευρώπη», και εξηγεί:

Οι τοποθετήσεις που γίνονται από την Ισπανία στους φορολογικούς παραδείσους αυξήθηκαν κατά 2.000% το 2014,φθάνοντας συνολικά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.