current views are: 8

19 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση16:24

Κινδυνεύουν να πεθάνουν από το κρύο τα προσφυγόπουλα – Καμπανάκι από οργανώσεις

Καμπανάκι από την UNICEF για την υγεία των προσφυγόπουλων που φτάνουν εξαντλημένα στην Ευρώπη, καθώς βρίσκονται απροστάτευτα συχνά χωρίς την κατάλληλη διατροφή και ρουχισμό σε συνθήκες βαρυχειμωνιάς.

Δημοσίευση 16:24’

Καμπανάκι από την UNICEF για την υγεία των προσφυγόπουλων που φτάνουν εξαντλημένα στην Ευρώπη, καθώς βρίσκονται απροστάτευτα συχνά χωρίς την κατάλληλη διατροφή και ρουχισμό σε συνθήκες βαρυχειμωνιάς.

Καμπανάκι από την UNICEF και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις  για την υγεία των προσφυγόπουλων που φτάνουν εξαντλημένα στην Ευρώπη, καθώς βρίσκονται εκτεθειμμένα σε κακές καιρικές συνθήκες, συχνά χωρίς την κατάλληλη διατροφή και ρουχισμό.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η UNICEF τα παιδιά που φτάνουν μέσα στον βαρύ χειμώνα στην νοτιοανατολική Ευρώπη είναι σωματικά εξαντλημένα, φοβισμένα, ευάλωτα και συχνά έχουν ανάγκη από ιατρική βοήθεια.

Οι πρόσφατες θερμοκρασίες υπό του μηδενός, αλλά και οι συχνές χιονοπτώσεις επιδεινώνουν την ήδη κακή φυσική κατάσταση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, καθώς πολλά από αυτά δεν έχουν επαρκή ρουχισμό, ή την πρόσβαση σε διατροφή, κατάλληλη για την ηλικία τους, σημειώνει η οργάνωση και συμπληρώνει ότι όλη αυτή η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη στέγης και την ανεπαρκή θέρμανση σε ορισμένα κέντρα υποδοχής, καθώς και στα λεωφορεία και τα τρένα.

«Πολλά παιδιά που βρίσκονται σε κίνηση δεν έχουν επαρκή ρουχισμό ή πρόσβαση σε αναγκαία τρόφιμα», σχολίασε και ο Κριστόφ Μπουλιεράκ, εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).

Ερωτηθείς εάν παιδιά διατρέχουν τον κίνδυνο να πεθάνουν από το κρύο, ο Μπουλιεράκ απάντησε: «ο κίνδυνος είναι ξεκάθαρα πάρα πολύ υψηλός».

Παιδιά φθάνουν στις ακτές της Λέσβου φορώντας απλά κοντομάνικα και μούσκεμα μετά τον διάπλου του Αιγαίου με κάθε άλλο παρά αξιόπλοα, συχνά λαστιχένια πλεούμενου, επισήμανε από την πλευρά της η μη κυβερνητική οργάνωση Σώστε τα Παιδιά (Save the Children).

«Οι εργαζόμενοι στις οργανώσεις αρωγής στο συνοριακό κέντρο υποδοχής στο Πρέσεβο αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί χιονόπτωση δεκαπέντε εκατοστών και τα παιδιά φθάνουν εκεί με τα χείλη μπλε, καταπονημένα, τρέμοντας από το κρύο», επισήμανε η ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, οι θερμοκρασίες αναμένεται να βουτήξουν στους -20° Κελσίου στο Πρέσεβο της Σερβίας και στους -13° στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ ενώ και  η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως προβλέπει πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις συνηθισμένες για την εποχή και σφοδρές χιονοπτώσεις μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες στο ανατολικό τμήμα της βαλκανικής χερσονήσου, την Τουρκία, την ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Ιορδανία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη UNICEF, το ποσοστό των παιδιών μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών -τώρα είναι περισσότερο από ένας στους τρεις- συνεχίζει να αυξάνεται.

Το 2015, πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο, φθάνοντας στις ακτές της Ευρώπης, από τους οποίους υπολογίζεται ότι οι 253.700 -ή ένα στα τέσσερα- ήταν παιδιά.

Η ειδική συντονίστρια της UNICEF για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, Marie-Pierre Poirier, τονίζει ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αναπνευστικές λοιμώξεις, πεπτικά προβλήματα και διάρροια. Η ανεξέλεγκτη χρήση του βρεφικού γάλακτος σε σκόνη, μπορεί επίσης να επηρεάσει σοβαρά την υγεία των βρεφών. 

Κατά τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) 1.708 άνθρωποι κατά μέσο όρο φθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα μέχρι τώρα τον Ιανουάριο, δηλαδή λίγοι λιγότεροι από τους μισούς από ό,τι τον Δεκέμβριο κατά μέσο όρο (3.508).

Εξάλλου σύμφωνα με τη Μιριάνα Μιλένκοφσκι, μια από τις εκπροσώπους της UNHCR, περίπου 7.000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στη Σερβία από την Παρασκευή, για να συνεχίσουν μέσω Κροατίας προς χώρες της δυτικής Ευρώπης.


σχετικα αρθρα