Έσβησε χθες αργά το βράδυ σε νοσοκομείο της Ρώμης σε ηλικία 84 ετών, ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους κινηματογραφιστές, ο Έτορε Σκόλα

Ο Έτορε Σκόλα γεννήθηκε στις 10 Μαϊου του 1931 και εισήλθε στην κινηματογραφική βιομηχανία καταρχάς ως σεναριογράφος. 

Η πρώτη του σκηνοθετική προσπάθεια έγινε το 1964, με το έργο «Se permette parliamo di donne» (Αν μας επιτρέπετε μιλάμε για γυναίκες). 

Από τα γνωστότερα κινηματογραφικά έργα του είναι οι ταινίες: «C' eravamo tanto amati» (Είχαμε αγαπηθεί τόσο) με τους Στεφάνια Σαντρέλι, Νίνο Μανφρέντι και Βιτόριο Γκάσμαν, «Una Giornata Particolare» (Μια ξεχωριστή μέρα) με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και Σοφία Λόρεν και «La Famiglia» (Η Οικογένεια) με τον Βιτόριο Γκάσμαν.

Το 1976 ο Σκόλα είχε κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα για την καλύτερη σκηνοθεσία στο Φεστιβάλ των Καννών με το έργο «Brutti, sporchi e cattivi» («Βίαιοι, βρώμικοι, κακοί»), το σενάριο του οποίου παρουσίαζε την ανθρώπινη και υλική μιζέρια σε παραγκούπολη της Ρώμης στην αρχή της δεκαετίας του εβδομήντα.

Οι κριτικοί εντοπίζουν στην δεκαετία του εβδομήντα την «χρυσή περίοδο» του Σκόλα, κατά την οποία συνεργάσθηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του ιταλικού κινηματογράφου. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε μήνυμα συλλυπητηρίων προς την οικογένεια του σκηνοθέτη, τονίζει ότι «ήταν ένας δημιουργός που ήξερε να "διαβάζει" με απίστευτο τρόπο την ιταλική πραγματικότητα, την κοινωνία της και τις αλλαγές της, με αίσθηση της κάθε εποχής».