Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρουσιάσει την άνοιξη πρόταση για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, που αποκάλυψε χθες δημοσίευμα των Financial Times, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλεξάντερ Bίντερστεϊν.

Κληθείς να σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα ο Αλ. Βίντερστεϊν υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου είναι αναγκαία, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε αναφέρει ότι η Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει σχετική πρόταση περί την άνοιξη, η οποία θα βασίζεται στον επιμερισμό των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ στο θέμα των προσφύγων.

Η εκπρόσωπος, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό, απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την πρόταση της Επιτροπής, λέγοντας ότι «είναι πολύ πρόωρο» να κάνει κάτι τέτοιο. Ανέφερε, πάντως, ότι στόχος είναι η Επιτροπή να καταθέσει την πρότασή της τον Μάρτιο. «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν συστηματικές αναποτελεσματικότητες στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπάρχον σύστημα του Δουβλίνου και πρέπει να αναθεωρηθεί», είπε.

Εξάλλου, η Ν. Μπερτρό υπενθύμισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου υπήρξε δέσμευση για πλήρη λειτουργία των hotspots και του προγράμματος μετεγκατάστασης εντός ολίγων μηνών και σ’ αυτό το πλαίσιο ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι τα hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία πρέπει να γίνουν λειτουργικά εντός τεσσάρων εβδομάδων. Η Ν. Μπερτρό ανέφερε ότι στην Ιταλία τέθηκε από χθες σε λειτουργία το τρίτο εκ των έξι hotspots που πρέπει συνολικά να φτιαχτούν στη χώρα.

Με την άρση του κανόνα του Δουβλίνου, θα υπάρξει επανάσταση στην μεταναστευτική πολιτική, όπως σχολιάζουν οι Financial Times, καθώς θα μεταφερθεί το βάρος από τη νότια πτέρυγά της (δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία κυρίως) στις πλουσιότερες βόρειες χώρες.