Ένα νέο, φρικιαστιακό σχέδιο φαίνεται πως έχουν στα χέρια τους οι τζιχαντιστές του ISIS. Σύμφωνα με έκθεση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, οι τζιχαντιστές φέρεται να σχεδιάζουν να δηλητηριάσουν το σύστημα ύδρευσης της Τουρκίας

Όπως μεταδίδει η τουρκική Zaman, στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, το ISIS σκοπεύει να δηλητηριάσει το νερό με βακτήρια, τα οποία προκαλούν τη λοιμώδη νόσο τουλαραιμία, που εμφανίζει συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης, όπως υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, αδυναμία, ναυτία, εμετός, διάρροια.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται στην έκθεση που υπογράφει ο αναπληρωτής της κυβέρνησης της Κωνσταντινούπολης, Νουρουλάχ Νατζί Καλαντζί, το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος έχει κάνει χρήση αερίου μουστάρδας, άνθρακα και χλωρίου, υλικά που εκλάπησαν από το συριακό καθεστώς, σε επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, λοιπόν, οι τζιχαντιστές σκοπεύουν να δηλητηριάσουν το νερό στο σύστημα ύδρευσης, σε δεξαμενές νερού και σε άλλες πηγές ύδρευσης. 

Όλα αυτά, ενώ οι μυστικές υπηρεσίες τονίζουν πως οι ειδικοί σε θέματα υγείας στην Τουρκία δεν διαθέτουν την απαραίτητη πληροφόρηση για περιπτώσεις τουλαραιμίας, η οποία χρησιμοποιήθηκε σαν όπλο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε Γερμανούς και Σοβιετικούς στρατιώτες.

Όπως τονίζει η Zaman, οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν το μικρόβιο, στο πλαίσιο του προγράμματός τους για τα βιολογικά όπλα, αλλά τελικά αποφάσισαν να μην το συμπεριλάβουν. 

Την ίδια ώρα, η έκθεση επισημαίνει πως το Ισλαμικό Κράτος επιθυμεί να εξαπλώσει και την πανούκλα στην Τουρκία, τονίζοντας πως το αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης έχει ενισχύσει τις προσπάθειές του για να αποτρέψει ανάλογες επιθέσεις.