Η Πορτογαλία βαδίζει προς ένα δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Το 36% που λαμβάνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Πέδρο Πάσους Κοέλιου και το 11% που λαμβάνει το Κοινωνικό Δημοκρατικό Κέντρο του Πάμπλο Πόρτας είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν μια κυβερνητική πλειοψηφία.
Οι σοσιαλιστές του Ζουζέ Σόκρατες λαμβάνουν 31% και τα δύο κόμματα της Αριστεράς, οι κομμουνιστές και ο Συνασπισμός της Αριστεράς, δεν κατορθώνουν να συγκεντρώσουν μαζί το 15%.

Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν απίθανος ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνασπισμού των σοσιαλιστών και της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ένα τέτοιο σενάριο δεν έχει διατυπωθεί ποτέ σοβαρά από την εποχή της επανάστασης του Απριλίου του 1974.

«Τα κόμματα που βρίσκονται στα αριστερά των σοσιαλιστών δεν συνεργάζονται ποτέ μαζί τους, γιατί απαιτούν ως προϋπόθεση την εφαρμογή του δικού τους προγράμματος», επισημαίνει ο αναλυτής Αντρέ Φρέιρε.

Η Δεξιά δεν έχει τέτοιο πρόβλημα και κανείς στην Πορτογαλία δεν αμφιβάλλει ότι το PSD και το CDS θα συνεργαστούν αν οι αριθμοί «βγάζουν» κυβέρνηση.

Πιο δύσκολη θα είναι η συγκρότηση ενός τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού που θα περιλαμβάνει και τους σοσιαλιστές. Οι τελευταίοι, παρόλο που βρίσκονταν στην εξουσία τους 14 από τους 16 τελευταίους μήνες, διατηρούν ποσοστά άνω του 30%.

Όσο για ένα «μεγάλο συνασπισμό» στα πρότυπα του συνασπισμού που είχε κυβερνήσει τη Γερμανία πριν από τις τελευταίες εκλογές, καθίσταται αδύνατος λόγω των «εχθροπραξιών» ανάμεσα στους ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης την απαισιοδοξία των Πορτογάλων για το μέλλον και το πρόγραμμα λιτότητας που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση. Το 61% πιστεύει ότι σ’ ένα χρόνο η κατάσταση θα είναι χειρότερη, ενώ το αντίθετο το πιστεύει μόλις το 14,4%. Οι πιο απαισιόδοξοι είναι οι άνω των 54 ετών. Ένα εκατομμύριο Πορτογάλοι άνω των 70 ετών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.