«Σαδιστή» και «κατά συρροή δολοφόνο», γεμάτο ιδεολογικό φανατισμό, περιέγραψε το Ράτκο Μλάντιτς ο εν αποστρατεία Αμερικανός στρατηγός, Ουέσλι Κλαρκ, πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ντνέβνι Άβαζ» του Σαράγεβο, ο Ουέσλι Κλαρκ δήλωσε πως μετανιώνει για το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δεν παρενέβη στρατιωτικά στη Βοσνία νωρίτερα, προκειμένου να σταματήσει το Μλάντιτς.

«Είναι πάντα δύσκολο να κάνεις μια τέτοια στρατιωτική επέμβαση και να την κάνεις έγκαιρα. Και έπειτα, συνέβησαν αυτά τα τρομερά πράγματα. Θεωρώ ότι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λυπήθηκαν για αυτά τα γεγονότα. Εμείς, μετανιώσαμε που δεν κάναμε κάτι πριν», δήλωσε ο απόστρατος Αμερικανός στρατηγός, ο οποίος ήταν επικεφαλής του στρατιωτικού σχεδιασμού του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, την περίοδο των εγκλημάτων στη Σρεμπρένιτσα, το 1995.

Ο Ουέσλι Κλαρκ αποκάλυψε ότι συνάντησε το Μλάντιτς σε δύο περιπτώσεις. «Χωρίς αμφιβολία, ο Μλάντιτς ήταν γεμάτος σαδισμό, ιδεολογικό φανατισμό υπέρ της ιδέας του σερβικού εθνικισμού. Ήταν κατά συρροή δολοφόνος και το απέδειξε με το χειρότερο δυνατό τρόπο στη Σρεμπρένιτσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες ειρήνης στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη από το 1993 και στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε ένα σχέδιο ειρήνευσης στο Μλάντιτς το 1994, το οποίο, ωστόσο, ο τότε επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων αρνήθηκε να υπογράψει.

Ο Ουέσλι Κλαρκ είπε ακόμη πως η σύλληψη του Μλάντιτς ήταν αποτέλεσμα του μηνύματος, που είχε στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Βελιγράδι.

«Τελικά έγινε σαφές στους ανθρώπους στη Σερβία ότι, εάν δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα για απονομή δικαιοσύνης, δεν θα υπάρξει πρόοδος στην επιθυμητή ευρωπαϊκή ενσωμάτωση», εξήγησε ο Αμερικανός πρώην αξιωματούχος.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη εξέφρασε την ανησυχία του, λέγοντας, ωστόσο, πως δεν πιστεύει σε τυχόν νέες πολεμικές συρράξεις.