Την πρόθεση του να στηρίξει μια κυβέρνηση με κορμό τους σοσιαλιστές και με τη συμμετοχή άλλων αριστερών κομμάτων εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής του κινήματος των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Η Ισπανία δεν χρειάζεται να περιμένει τον Ραχόι»,  είπε ο Ιγκλέσιας μετά την επίσκεψη του στον βασιλιά της χώρας Φίλιππο, και τόνισε: «Είμαι έτοιμος να πιάσω δουλειά».

«Του είπα ότι είμαστε πρόθυμοι να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση αλλαγής με τους σοσιαλιστές και την Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida, πρώην κομμουνιστές και οικολόγοι)», δήλωσε ο Ιγκλέσιας σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε ο επικεφαλής των Podemos, σε μια τέτοια κυβέρνηση πρωθυπουργός θα έπρεπε να αναλάβει ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και ο ίδιος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Ιγκλέσιας τόνισε ακόμα ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναιρέσει μέτρα λιτότητας και να αναγνωρίσει ότι η Ισπανία είναι ένα κράτος αποτελούμενο από αρκετά έθνη, περιλαμβανομένης της Καταλονίας, όπου η περιφερειακή κυβέρνηση υποστηρίζει την ανεξαρτητοποίησή της από την Ισπανία.

Ένα μήνα και παραπάνω από τις εκλογές στην Ισπανία ο Μαριάνο Ραχόι, που δεν έχει καταφέρει να βρει στήριγμα για να σχηματίσει κυβέρνηση, αναμένεται να συναντηθεί με τον βασιλιά της Ισπανίας.