Επιτάχυνση των επιχειρήσεων κατά του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ ζητεί ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ, σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

«Κάνουμε περισσότερα γιατί πρέπει να κερδίσουμε το Ισλαμικό Κράτος. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε ακόμα πιο πολλά, γιατί θέλω να επιταχύνω αυτή τη διαδικασία [επικράτησης ενάντια στο ΙΚ]», είπε.

Όπως σημείωσε, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ κάνουν ήδη αρκετά, αλλά μπορούν να κάνουνε περισσότερα. Ειδικότερα διαμήνυσε πως θέλει η συμμαχία να επικρατήσει του ΙΚ στη βόρεια πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη καθώς επίσης και στην πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στη Ράκα της Συρίας.

Σε δύο εβδομάδες ο Κάρτερ θα έχει συνάντηση με ομάδα υπουργών Άμυνας, όπου θα πιέσει όσους μάχονται κατά των τζιχαντιστών, αλλά δεν κάνουν αρκετά. «Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε μία μεγάλη συμφωνία. Μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Οι ΗΠΑ δεν ζητούν χάρες, απλώς ζητούμε από τον καθένα να διαδραματίσει τον ρόλο του» σημείωσε.

Για να μπορέσει να εμπλέξει και αυτούς τους «παίχτες» στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, ο Κάρτερ διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να μοιραστούν σχέδια επιχειρήσεων με τους υπουργούς Άμυνας.

Παράλληλα τόνισε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διατηρούν στρατιωτικό προσωπικό στο έδαφος, το οποίο όπως διευκρίνισε θα έχει καθαρά συμβουλευτικό ρόλο στο να βοηθήσει τις Ιρακινές, τις Κουρδικές και τις Συριακές δυνάμεις στο να καταλάβουν και να διατηρήσουν εδάφη.

«Δεν πιστεύω πως κανείς μπορεί να τους αντικαταστήσει, αλλά μπορούμε να κάνουμε πολλά ώστε να τους ενεργοποιήσουμε, και ένα εξ αυτών είναι να ήμαστε μαζί τους το έδαφος. Ψάχνουμε ευκαιρίες ώστε να κάνουμε περισσότερα, και θα υπάρχουν μπότες στο έδαφος – θέλω να είμαι ξεκάθαρος για αυτό- αλλά το στρατηγικό ερώτημα είναι εάν αφήνεις στις τοπικές δυνάμεις την πρωτοβουλία, αντί να προσπαθείς να τις αντικαταστήσεις», κατέληξε.