Στο έλεος της καταιγίδας Τζόνας ή «Snowzilla», όπως την ονόμασε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, είναι από απόψε οι ανατολικές ΗΠΑ καθώς ήδη άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες νιφάδες χιονιού, με τους μετεωρολόγους να εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας το χιόνι θα ξεπεράσει τα 60 εκατοστά στην Ουάσιγκτον.

Οι μετεωρολόγοι εξέδωσαν προειδοποιήσεις σε τουλάχιστον 20 Πολιτείες και το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να επηρεάσει τις ζωές τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Μια ζώνη χαμηλών βαρομετρικών που θα επικεντρώνεται στο νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να δημιουργεί μια τεράστιας σφοδρότητας χειμερινή καταιγίδα που θα πλήξει ένα μεγάλο τμήμα των ανατολικών ακτών (…) αρχής γενομένης από σήμερα Παρασκευή και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου» σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο πρόγνωσης των μετεωρολογικών υπηρεσιών.

«Το ύψος του χιονιού ενδέχεται να ξεπεράσει τα 60 εκατοστά σε ορισμένες περιοχές, μεταξύ αυτών τη Βαλτιμόρη και την Ουάσιγκτον», διευκρινίζουν οι επιστήμονες.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν ήδη το Άρκανσο, το Τενεσί και το Κεντάκι και κατευθύνονται προς την αμερικανική πρωτεύουσα.

Στην Ουάσιγκτον οι δημόσιες υπηρεσίες έκλεισαν από το μεσημέρι, έπειτα από απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ανάλογες αποφάσεις έλαβαν οι αρχές σε σε άλλες πολιτείες όπως το Κεντάκι.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο συνέστησε σήμερα τους Νεοϋορκέζους να μην χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους για τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια της χιονοθύελλας και να βγαίνουν από τα σπίτια τους όσο το δυνατόν λιγότερο.

Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να ενταθούν στη Νέα Υόρκη τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο και να συνεχιστούν έως την Κυριακή, δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και αναμένεται το ύψος του χιονιού στην αμερικανική μεγαλούπολη να φθάσει μεταξύ 30 και 45 εκατοστών, προσέθεσε ο ίδιος. Έκανε επιπλέον λόγο για θυελλώδεις ανέμους και πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές.

«Η πόλη της Νέας Υόρκης είναι απόλυτα προετοιμασμένη» διαβεβαίωσε ο Μπλάζιο και προσέθεσε ότι βρίσκονται επί ποδός 2.300 υπάλληλοι, 1.650 εκχιονιστικά μηχανήματα, 579 οχήματα που ρίχνουν αλάτι και οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους περισσότερους από 300.000 τόνους αλατιού.