Χάος επικρατεί στην Υεμένη μετά την έκρηξη βόμβας στο Προεδρικό Μέγαρο της χώρας, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ο Πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. ίδια στιγμή, εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Συρία, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν αδιακρίτως διαδηλωτές, εκ των οποίων 27 έχουν χάσει τη ζωή τους.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, από την έκρηξη σκοτώθηκαν τέσσερις φρουροί του Προέδρου, ενώ ο ίδιος ο Σάλεχ αναμένεται απευθύνει διάγγελμα αργότερα το απόγευμα.

Η επίθεση στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε ως αντίποινα από τους αντάρτες, για την επιδρομή σε σπίτι του αδερφού του ηγέτη των ανταρτών.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Σάλεχ, του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου, ο Τάρεκ Σάμι, δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της βουλής καθώς και πολλές άλλες πολιτικές προσωπικότητες που συμμετείχαν στην προσευχή της Παρασκευής μέσα στο προεδρικό μέγαρο τραυματίστηκαν».

Ο Σάμι κατηγόρησε για την επίθεση τη φυλή Χάσιντ και τον ηγέτη της σεΐχη Σάντεκ αλ Άχμαρ.

«Οι αλ Άχμαρ πέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές», τόνισε.

Νωρίτερα, περίπου 50 άτομα σκοτώθηκαν από τις συγκρούσεις του επίσημου στρατού της Υεμένης με τους αντάρτες, η κηδεία των οποίων έγινε μαζικά σε κλίμα οργής εναντίον της κυβέρνησης της Υεμένης.

Μέχρι στιγμής, έχουν σκοτωθεί από τον Ιανουάριο πάνω από 370 άνθρωποι από τον Εμφύλιο που σπαράζει τη χώρα.

Κατάπαυση πυρός ζητούν οι ΗΠΑ

Αμεση κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη ζήτησαν οι ΗΠΑ, καταδικάζοντας την παράλογη βία και καλώντας εκ νέου τον πρόεδρο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ να ακούσει τις εκκλήσεις που ζητούν την αποχώρηση του.

Όλες οι πλευρές πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις και να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση των ένοπλων συγκρούσεων, δήλωσε ο Μαρκ Τόνερ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός για την απομάκρυνση των Ευρωπαίων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε το μηχανισμό που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις χώρες να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την απομάκρυνση όσων Ευρωπαίων πολιτών διαμένουν στην Υεμένη και θέλουν να φύγουν από τη χώρα αυτή λόγω της κλιμάκωσης της βίας, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

"Ενεργοποίησα το μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διευκολυνθεί η απομάκρυνση των πολιτών της ΕΕ που επιθυμούν να φύγουν" από την Υεμένη, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Άστον.

Η Άστον κάλεσε επίσης, για άλλη μια φορά, τον πρόεδρο της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, να παραιτηθεί. "Κάλεσα κατ' επανάληψη των πρόεδρο Σάλεχ να ακούσε τα αιτήματα του λαού και να μεταβιβάσει την εξουσία", τόνισε.


 

Πνίγηκε στο αίμα η διαδήλωση στη Συρία

Αιματηρά επεισόδια έχουν σημειωθεί και στη Συρία, εκεί όπου 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας εναντίον του καθεστώτος του Ασάντ.

Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν γεμίσει την πόλη της Χαμά, όπου εκτός από τους νεκρούς, υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, οι νεκροί αναμένεται να αυξηθούν.