Στους δρόμους δεκάδων πόλεων στην Ιταλία βγήκαν χθες χιλιάδες άνθρωποι προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, σε μια χώρα όπου ακόμα δεν έχει νομοθετηθεί σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Ωστόσο η κυβέρνηση Ρέντσι έχει εκφράσει την πρόθεσή της να περάσει από τη Βουλή σχετικό νόμο που θα προβλέπει την αναγνώριση των δικαιωμάτων που συμπεριλαμβάνονται στα σύμφωνα συμβίωσης, αλλά και την λεγόμενη «Stepchild Adoption», δηλαδή τη δυνατότητα υιοθεσίας του παιδιού που μπορεί να έχει αποκτήσει ο ένας σύντροφος, από το άλλο μέλος του ζευγαριού.

Δυναμικό «παρών» σε αυτή την πρωτοβουλία στήριξης στο σχέδιο της κυβέρνησης Ρέντσι, έχουν δώσει γνωστοί ηθοποιοί, συγγραφείς και διανοούμενοι, με μηνύματα στο διαδίκτυο.

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι Ιταλοί και οι Ιταλίδες θέλουν όλοι οι πολίτες να χαίρουν των ίδιων δικαιωμάτων, να είναι ισότιμοι. Ζητάμε από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να κοιτάξουν κατάματα την πραγματικότητα και να εγκρίνουν όσο γίνεται πιο γρήγορα των νέο νόμο, ώστε οι διακρίσεις να μπορέσουν να γίνουν παρελθόν», έγραψαν στο κάλεσμά τους.

Την ίδια ώρα ωστόσο η ιταλική κεντροδεξιά που είναι κατηγορηματικά αντίθεση ειδικά στην «Stepchild Adoption», από κοινού με καθολικές και συντηρητικές οργανώσεις έχουν οργανώσει για την επόμενη εβδομάδα μια κινητοποίηση, το «Family day» με στόχο «να τύχουν υπεράσπισης τα δικαιώματα της οικογένειας».