Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, κατά της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» σε συνεργασία με την Τουρκία άφησε χθες ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι προετοιμασμένες για μια στρατιωτική λύση αν δεν καταστεί δυνατός ένας πολιτικός διακανονισμός.

«Γνωρίζουμε ότι θα είναι καλύτερα να καταλήξουμε σε μια πολιτική λύση, όμως είμαστε προετοιμασμένοι ..., αν αυτό δεν είναι δυνατό, να έχουμε μια στρατιωτική λύση σ' αυτή την επιχείρηση και να εξαλείψουμε το Νταές (σ.σ Ισλαμικό Κράτος)», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου αφού συναντήθηκε με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Μπάιντεν δήλωσε πως συζήτησε επίσης με τον Νταβούτογλου πώς οι δύο χώρες τους, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν περισσότερο τους άραβες σουνίτες αντάρτες που μάχονται για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος προσέφερε επίσης την υποστήριξή του στη μάχη που διεξάγει η Τουρκία εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) λέγοντας πως οι κούρδοι αντάρτες αποτελούν για την Τουρκία "απειλή" όσο και το Ισλαμικό Κράτος.

«Το ΙΚ δεν είναι η μόνη υπαρξιακή απειλή για τον λαό της Τουρκίας, το PKK είναι επίσης μια απειλή και το γνωρίζουμε», δήλωσε ο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας το PKK «τίποτε περισσότερο από μια τρομοκρατική οργάνωση».