Σε μια ακραία ρατσιστική κίνηση προχώρησε ο ολλανδός ακροδεξιός βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος μοίρασε ψεύτικα δακρυγόνα σπρέι σε γυναίκες, με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να μάθουν να αμύνονται απέναντι στις επιθέσεις των μουσουλμάνων.

Εκμεταλλευόμενος τις επιθέσεις που κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν πολλές γυναίκες στην Κολονία τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, ο Βίλντερς επανέλαβε, σε μια συγκέντρωση στην πόλη Σπαϊκενίσε, στη δυτική Ολλανδία, την πάγια θέση του απέναντι σε αυτό που χαρακτηρίζει «ισλαμική εισβολή».

«Πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα», είπε μοιράζοντας στις γυναίκες ψεύτικα δακρυγόνα σπρέι --τα αληθινά απαγορεύονται στη χώρα του. Οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εφοδιαστούν με αυτά, συνέχισε, για να προστατευτούν από τις «ισλαμικές βόμβες τεστοστερόνης».

Μερικές δεκάδες γυναίκες ωστόσο διαμαρτυρήθηκαν φωνάζοντας: «Ο Βίλντερς είναι ρατσιστής, όχι φεμινιστής!» και δέκα από αυτές συνελήφθησαν από αστυνομικούς.

Το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς, που έχει 12 βουλευτές στο 150μελές κοινοβούλιο της Ολλανδίας, βλέπει το τελευταίο διάστημα τη δημοτικότητά του να αυξάνεται, μετά τις ανησυχίες που εκφράζουν πολλοί για την άφιξη χιλιάδων μεταναστών στην Ευρώπη.