Σε περίπου 100 συλλήψεις, από 40 που είχαν γίνει γνωστές μέχρι τώρα, αποκάλυψαν ότι έχουν προχωρήσει οι αρχές του Ιράν, στο πλαίσιο των ερευνών για την επίθεση εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν, στις 2 Ιανουαρίου.

«Μετά την επίθεση συνελήφθησαν περίπου 100 άνθρωποι, ορισμένοι εκ των οποίων στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι», είπε ο Γολαμχοσεΐν Μοχσενί-Ετζελέ εκ μέρους των ιρανικών εισαγγελικών αρχών, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Irna.

Όπως είπε ένα πρόσωπο συνελήφθη «στο εξωτερικό» και μεταφέρθηκε στο Ιράν. «Είχε δώσει τις εντολές σε ορισμένους από αυτούς που μπήκαν στην πρεσβεία», εξήγησε, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητα του ανθρώπου αυτού, ούτε το πού συνελήφθη.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, καταδίκασε την Τετάρτη την επίθεση που έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτέλεση ενός σιίτη ιερωμένου στη Σαουδική Αραβία. Η επίθεση στρέφεται «ενάντια στη χώρα (σ.σ. το Ιράν) και το Ισλάμ», υπογράμμισε.

Η πυρπόληση της σαουδαραβικής πρεσβείας οδήγησε το Ριάντ να διακόψει, την επόμενη ημέρα, τις διπλωματικές σχέσεις του με το Ιράν ενώ πολλές γειτονικές χώρες έλαβαν επίσης μέτρα κατά της Τεχεράνης.