Η συνεργασία μεταξύ των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βρετανία, των δύο εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βρετανία, είναι αναποτελεσματική ενώ πολλά ζητήματα διευθετούνται κατευθείαν μεταξύ των δύο επικεφαλής, διαπιστώνει έκθεση κυβερνητικής υπηρεσίας.
Σύμφωνα με το Constitution Unit, την κυβερνητική υπηρεσία που πραγματοποίησε δεκάδες συνεντεύξεις με ανώτατους παράγοντες, οι περισσότερες αποφάσεις προέρχονται από ανεπίσημα κανάλια και όχι από την διαδικασία που είχε οριστεί εξαρχής.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ο Guardian, η σύσκεψη για τη χάραξη πολιτικής γίνεται κάθε Δευτέρα παρουσία του Ντέιβιντ Κάμερον και του Νικ Κλεγκ και άλλων παραγόντων—οι προετοιμασίες και οι συναντήσεις αρχίζουν από την προηγούμενη Πέμπτη.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι όμως τα τηλεφωνήματα ανάμεσα σε Κάμερον και Κλεγκ το απόγευμα της Κυριακής όπου φαίνεται να (προ)συμφωνούνται βασικά θέματα.

Η έκθεση αναφέρει ότι ανάμεσα στις ομάδες του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή δεν υπάρχουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές παρά την διαφορετική κομματική προέλευση και μιλά για υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης μεταξύ των ομάδων. Στο εσωτερικό των υπουργείο δεν υπάρχουν δείγματα ιδεολογικών διαφορών, επισημαίνεται.

Ωστόσο οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι λιγότεροι και η επιρροή τους μικρότερη στο κυβερνητικό σχήμα, επισημαίνει η έκθεση. Προσθέτει ότι η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης (που δεν δίνεται γιατί είναι πλέον κυβερνητικό κόμμα) τους στέρησε τους πόρους για προσωπικό και μάλιστα εξειδικευμένο προσωπικό.

Επιδίωξαν δε οι Φιλελεύθεροι να καλύψουν κάθε υπουργείο και υπερεκτάθηκαν, διαπιστώνει η έκθεση, αναφέροντας ότι πολλοί υφυπουργοί των Φιλελεύθερων δεν έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν αποτελεσματική εποπτεία στο τομέα τους.

Τέλος, καθώς στην κρατική μηχανή δεν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, η έκθεση προτείνει στους Φιλελευθέρους Δημοκράτες να ενισχύσουν τις κοινοβουλευτικές επιτροπές ώστε να ενισχυθεί η δημόσια ορατή παρουσία του κόμματος.

πηγή: In.gr