Διεφθαρμένο θεωρούν οι ΗΠΑ τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και αυτό το γνωρίζουν για «πολλά, πολλά χρόνια», δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξή του στο BBC. Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς, σημειώνοντας ότι ανέρχονται στο επίπεδο της «επίσημης κατηγορίας».

Ειδικότερα, μιλώντας στο BBC, ο ασκών χρέη υπουργού Οικονομικών, που είναι αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικού εγκλήματος Άνταμ Σζούμπιν, δήλωσε πως ο ρώσος πρόεδρος συγκεντρώνει μυστικά πλούτο.

«Τον έχουμε δει να κάνει πλούσιους τους φίλους του, τους στενούς του συμμάχους και να περιθωριοποιεί αυτούς που δεν θεωρεί φίλους, χρησιμοποιώντας κρατικούς πόρους. Είτε πρόκειται για τον ενεργειακό πλούτο της Ρωσίας, είτε για άλλα κρατικά συμβόλαια, κατευθύνει αυτούς που πιστεύει ότι θα τον υπηρετήσουν και αποκλείει τους άλλους που δεν θα το κάνουν. Για μένα, αυτή είναι μια εικόνα διαφθοράς», είπε ο Σζούμπιν, σύμφωνα με το BBC.

Ο Σζούμπιν αρνήθηκε να σχολιάσει, προσθέτει το βρετανικό δίκτυο, σχετικά με έκθεση του 2007 της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ, στην οποία ο πλούτος του Πούτιν υπολογίζεται σε ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά σημείωσε ότι ο δηλωμένος πλούτος του Ρώσου ηγέτη είναι υποτιμημένος.

«Έχει δήθεν κρατικές απολαβές (που αντιστοιχούν) κάπου περίπου σε 110.000 δολάρια το χρόνο», σημείωσε ο Σζούμπιν. «Αυτό δεν είναι μια ακριβής δήλωση της περιουσίας του ανθρώπου αυτού και αυτός διαθέτει μακρά εκπαίδευση και εξάσκηση όσον αφορά το πώς να κρύψει τον πραγματικό του πλούτο».

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο απέρριψε ως «καθαρή δυσφήμηση» τις κατηγορίες για διαφθορά που διατυπώθηκαν κατά του Πούτιν και προκάλεσε την Ουάσινγκτον να δώσει «απτές αποδείξεις».

«Πρόκειται για μια επίσημη κατηγορία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη.

Οι διμερείς «σχέσεις βρίσκονται τώρα σε μια τέτοια κατάσταση που ένα ψέμα όπως αυτό είναι απίθανο να τις επιδεινώσει κι άλλο», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

«Πρόκειται καθαρά για επινόηση και δυσφήμηση, χωρίς καμία σχέση με την πραγματικότητα. Έχουμε εξοικειωθεί με αυτού του είδους τα δημοσιογραφικά τεχνάσματα που συνδέονται με την ανικανότητα, με το κυνήγι αυτού που προκαλεί αίσθηση και τις παραστάσεις», σημείωσε επίσης.

«Όλο αυτό θα ήταν μόνον ένα καινούργιο παράδειγμα της συνηθισμένης αυτής ανεύθυνης δημοσιογραφίας αν δεν αφορούσε επίσημα σχόλια του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών», πρόσθεσε.

«Η διατύπωση τέτοιων κατηγοριών από την πλευρά ενός θεσμού όπως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών χωρίς να δίδονται απτές αποδείξεις ρίχνουν σκιά σε αυτόν τον θεσμό», συνέχισε.

«Δεν είναι δικός μας ρόλος να αξιώνουμε αποδείξεις, είναι ρόλος του θεσμού αυτού να φέρει (αποδείξεις) και να τεκμηριώσει ότι η επίσημη ανακοίνωσή του δεν είναι παρά σαφώς μια δυσφήμηση», κατέληξε ο Πεσκόφ.