Μετά τις απανωτές απειλές και εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας από υπουργούς της Αυστρίας τις τελευταίες ημέρες για το θέμα της Ζώνης Σένγκεν, και τη σκληρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, σήμερα ήρθε μια «πυροσβεστική» δήλωση από την πλευρά της καγκελαρίας.

Ο Αυστριακός υπουργός Καγκελαρίας Γιόζεφ 'Οστερμαγιερ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος καταδίκασε ουσιαστικά τις δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, που ούτε λίγο ούτε πολύ επέκρινε ως παράλογες.

Μιλώντας στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση τόνισε ότι αντί να γίνονται τέτοιες δηλώσεις πολύ σημαντικότερη είναι μία συνεργασία με την Ελλάδα και πως ο ίδιος δεν πιστεύει ότι είναι δυνατός ένας αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

«Θα ήμουν ευτυχής εάν ήταν δυνατόν να υπάρχει πάντα μία προσυνεννόηση πριν από δηλώσεις, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι πάντα έτσι και κατόπιν πρέπει να βρίσκονται λύσεις ή να γίνονται αποσαφηνίσεις», επισήμανε ο υπουργός Καγκελαρίας, απαντώντας στο ερώτημα εάν θα πρέπει η αυστριακή κυβέρνηση να εκφράζει μία ενιαία άποψη.

Ως προς το πώς επηρεάζουν τους ψηφοφόρους τοποθετήσεις όπως της υπουργού Εσωτερικών, ο Οστερμάγιερ παρατήρησε ότι δεν έκανε εκείνος τη δήλωση και θα ήταν καλύτερα το ερώτημα αυτό να τεθεί στην υπουργό Εσωτερικών, στην οποία, όπως πρόσθεσε, ο ίδιος «δύσκολα μπορεί να απαγορεύσει να λέει οτιδήποτε».

Υπενθυμίζεται ότι μετά και τη δεύτερη σε λίγες μέρες δήλωση επίθεσης από την υπουργό Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, τη σκυτάλη πήρε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, και συνάδελφος της Λάιτνερ στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι νόμιμη» αυτή η απειλή κατά της Ελλάδας σε περίπτωση που η Αθήνα «δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».