Δυσμενή κατάληξη για τον έλληνα πλοίαρχο του Prestige, του πετρελαιοφόρου που βυθίστηκε τον Νοέμβριο του 2002 ανοιχτά της Γαλικίας, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή, είχε η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε σήμερα απαλλακτική δικαστική απόφαση υπέρ του πλοιάρχου για την θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε από πετρελαιοκηλίδα και έκρινε ότι τόσο η ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρεία, όσο και η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία πρέπει να θεωρηθούν αστικά υπεύθυνες στην υπόθεση.

«Το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών τον πλοίαρχο του πλοίου Prestige... ως υπεύθυνο για ρύπανση του περιβάλλοντος εξ αμελείας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το δικαστήριο.

Έκρινε επίσης ότι «άμεση αστική ευθύνη» έχει η ασφαλιστική εταιρεία, η The London P&I Club, η οποία είχε ασφαλίσει το πλοίο μέχρι του ποσού του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και η ιδιοκτήτρια εταιρεία Mare Shipping Inc.

Το Prestige βρέθηκε εν μέσω ισχυρής καταιγίδας ανοιχτά της Γαλικίας στις 13 Νοεμβρίου του 2002. Το πρώτο SOS από τον καπετάνιο εκπέμφθηκε, όταν το τάνκερ μονού τοιχώματος με σημαία Μπαχαμών, ναυπηγημένο το 1976 και φορτωμένο με 77.000 τόνους μαζούτ, υπέστη ρήγμα στο κύτος. Όταν το ρυμουλκό πλοίο κατέφθασε, ο καπετάνιος και ο υποπλοίαρχος, αρνήθηκαν τη ρυμούλκηση αλλά ζήτησαν από το 27μελές πλήρωμα, κυρίως από τις Φιλιππίνες να το εγκαταλείψει. Ο καπετάνιος κατηγορήθηκε για ανυπακοή απέναντι στις ισπανικές αρχές, που έδωσαν εντολή για τη ρυμούλκηση του τάνκερ στην ανοιχτή θάλασσα.

Οι δικηγόροι που εκπροσώπησαν τη ναυτιλιακή εταιρεία υποστήριξαν ότι η εντολή των ισπανικών αρχών να απομακρυνθεί το πλοίο από τις ακτές στην ανοικτή θάλασσα, μετέτρεψε μια μικρή πετρελαιοκηλίδα σε μεγάλη οικολογική καταστροφή. Το αποτέλεσμα των διαφωνιών ήταν το Prestige να πλέει επί έξι ημέρες στ' ανοικτά της Γαλικίας, ακολουθώντας πορεία προς τα βορειοδυτικά, με ρήγμα στις δεξαμενές του. Οι ακτές της Γαλικίας, οι ακτές της βόρειας Πορτογαλίας και οι νοτιοδυτικές ακτές της Γαλλίας καλύφθηκαν από μία τεράστια πετρελαιοκηλίδα, προκαλώντας ανυπολόγιστες  οικολογικές συνέπειες.