Άρχισε την Τετάρτη στο Μεξικό η πρώτη από τις πέντε δημόσιες συζητήσεις για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν την κυβέρνηση στο να εγκρίνει τη χρήση της ουσίας αυτής για ιατρικούς σκοπούς.

Ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο, αν και προσωπικά αντιτίθεται σε οποιουδήποτε είδους νομιμοποίηση, αποφάσισε την πραγματοποίηση μιας σειράς δημόσιων συζητήσεων μερικές εβδομάδες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανοίγει τον δρόμο για τη χρήση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

"Είναι ένα θέμα που, εδώ και δεκάδες χρόνια, αγγίζει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τη ζωή εκατομμυρίων Μεξικανών", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσονγκ, κατά την έναρξη στην Κανκούν της πρώτης από τις δημόσιες συζητήσεις, η οποία μεταδίδεται απ' ευθείας από την τηλεόραση.

"Ένα τόσο ευαίσθητο θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με αυτοσχεδιασμούς", υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, σε μια χώρα που υποφέρει από τη βία μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών.

Στις συζητήσεις αυτές, οι οποίες θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο, η κυβέρνηση έχει προσκαλέσει ντόπιους και διεθνείς εμπειρογνώμονες, καθώς και απλούς μεξικανούς πολίτες.