Ποινή ισόβιας κάθειρξης ζήτησαν οι τούρκοι εισαγγελείς κατά των δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας Cumhuriyet, που κατηγορούνται για αποκάλυψη κρατικών μυστικών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.

Πρόκειται για τους Τζαν Ντουντάρ, διευθυντή της εφημερίδας και Ερντέμ Γκιουλ, διευθυντή του γραφείου της Αγκυρας, οι οποίοι φυλακίσθηκαν στις 26 Νοεμβρίου κατηγορούμενοι για την ανάρτηση βίντεο που δείχνει φορτηγά, που ανήκουν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) να μεταφέρουν όπλα με προορισμό ισλαμιστές αντάρτες της Συρίας. Το περιστατικό τοποθετείται τον Ιανουάριο 2014.

Οι εισαγγελείς του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης ζήτησαν για κάθε έναν από τους δύο κατηγορούμενους επιβολή «αυστηρής» ποινής ισόβιας κάθειρξης, η οποία προβλέπει πολύ αυστηρές συνθήκες κράτησης και δεν προβλέπει υπό όρους αποφυλάκιση. Επίσης, ζήτησαν και την επιβολή μίας κανονικής ποινής ισόβιας κάθειρξης, καθώς και επιπλέον τριακονταετή ποινή κάθειρξης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν είναι προσωπικά οι ενάγοντες στη δίκη αυτή, η ημερομηνία διεξαγωγής της οποίας δεν είναι γνωστή. Ο τούρκος πρόεδρος, μάλικστα, χαρακτήρισε πράξη «προδοσίας» τη δημοσιοποίηση του βίντεο και δεσμεύθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ότι ο Τζαν Ντουντάρ θα πληρώσει «υψηλό τίμημα».

Εν αναμονή της δίκης τους, οι δύο δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή του Σίλιβρι, στα προάστια της Κωνσταντινούπολης, και -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- κατηγορούνται για «αποκάλυψη κρατικών μυστικών με στόχο την κατασκοπεία» και για απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης διά της βίας και με την υποστήριξη ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης..