Σάλο έχει προκαλέσει στην Πράγα με την τελευταία εμπρηστική του δήλωση ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, που με πολύ … «μαύρο» χιούμορ απάντησε στο ερώτημα πως θα μπορούσε να ξεφορτωθεί η χώρα τον πρωθυπουργό Μποχούσλαβ Σομπότκα.

Η απάντηση του Ζέμαν, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος σε εκδήλωση το βράδυ της Δευτέρας, ήταν η εξής: «Όπως για κάθε πολιτικό, του προέδρου συμπεριλαμβανομένου, υπάρχει μόνο ένας δημοκρατικός τρόπος και θα γίνει σε έναν χρόνο [οι εκλογές]. Έπειτα, υπάρχει και ο μη δημοκρατικός τρόπος που λέγεται Καλάσνικοφ».

«Δεν θα απαντήσω σε αυτό το σχόλιο», επισήμανε ο Σομπότκα σε ανάρτηση του στο Twitter. «Είμαστε πιθανότατα η μόνη χώρα στον πολιτισμένο κόσμο όπου ο πρόεδρος καλεί δημοσίως για τη δολοφονία του πρωθυπουργού», πρόσθεσε ο τσέχος πρωθυπουργός.

Πολιτικοί από όλα τα κομματικά στρατόπεδα, και των Χριστιανοδημοκρατών, αντέδρασαν εντονότατα στις αναφορές του Ζέμαν, ο οποίος δεν έχει κρύψει την δυσαρέσκειά του για τον πρωθυπουργό Σόμποτκα (από τους Σοσιαλδημοκράτες), με τον οποίο διαφωνεί έντονα για το προσφυγικό.

Οι πρόεδροι Βουλής και Γερουσίας καταδίκασαν σε κοινή τους δήλωση την αναφορά του προέδρου, λέγοντας πως «αποτελούν πλήγμα στον πολιτικό πολιτισμό και συμβάλλουν στην ενίσχυση της έντασης και του μίσους στην κοινωνία».

Ανάλογες ήταν οι καταδίκες και από βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων, μεταξύ τους και κομματικών συντρόφων του Ζέμαν.

«Ελπίζω ότι επρόκειτο για αστεϊσμό, διότι είναι εξοργιστικό», δήλωσε ο Βόιτεχ Φίλιπ, επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας-Μοραβίας (KSCM), σύμφωνα με τσεχικά μέσα ενημέρωσης.