Γαστρονομική… διαμάχη προκλήθηκε μεταξύ της Γαλλίας και του Ιράν καθώς το γεύμα μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Χασάν Ροχανί έπειτα από την άρνηση του γάλλου προέδρου να μη σερβιριστεί κρασί, έπειτα από αίτημα του ιρανού ομολόγου του.

Όπως μεταδίδει η Telegraph, μπροστά στην κατακραυγή που προκάλεσε το κάλυμμα γυμνών αγαλμάτων με άσπρα πανιά στη Ρώμη για να μη… σκανδαλιστεί ο Ροχανί, οι γάλλοι αποφάσισαν να επιμείνουν σε μία συνήθεια αντιπροσωπευτική της κουλτούρας τους αλλά και της… κουζίνας τους. Παράλληλα όπως διαρρέει το Ελιζέ ο γάλλος πρόεδρος δεν φαίνεται καθόλου διατεθειμένος να παρακάμψει το πρωτόκολλο για να παραθέσει ένα γεύμα «χαλάλ», ακόμη μία απαίτηση δηλαδή του ιρανού προέδρου.

Οι Γάλλοι από την πλευρά τους πρότειναν ένα συμβιβαστικό πρωινό γεύμα αλλά οι Ιρανοί φέρεται να δυσαρεστήθηκαν με αυτό, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «πολύ φθηνό».

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν τελικά την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο αποφεύγοντας τα επίσημα γεύματα, όπου παρ' όλα αυτά θα τηρηθεί όλο το πρωτόκολλο που αρμόζει στην επίσκεψη ενός αρχηγού.

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι θέμα ταμπού στο Ιράν, στο οποίο το υπουργείο πολιτισμού απαγόρευσε πρόσφατα τη λέξη «κρασί» από τα βιβλία με την αιτιολογία ότι ισοδυναμεί με «πολιτιστική εισβολή» της Δύσης.

Το ταξίδι αυτό γίνεται μετά από το τέλος των οικονομικών κυρώσεων που προέκυψε ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν. Ο Ρουχανί θα συναντήσει στελέχη γαλλικών εταιριών ενώ αργότερα, θα μιλήσει σε ένα γαλλο-ιρανικό φόρουμ με παρόντες ηγέτες επιχειρήσεων και θα έχει προσωπικές συζητήσεις με τους CEO της Total και της Airbus.