Την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς σε μια εβδομάδα από σήμερα φέρεται να προετοιμάζει η Βόρεια Κορέα, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ιαπωνίας Κυόντο νωρίς σήμερα, αναφερόμενο σε Ιάπωνα αξιωματούχο που κράτησε την ανωνυμία του.

Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε σε σημάδια πιθανής εκτόξευσης βάσει αναλύσεων από δορυφορικές εικόνες που απεικονίζουν την περιοχή δοκιμών πυραύλων στο Τονγκτσάνγκ-ρι, τη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας, χωρίς να αναφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες. 

Οι πληροφορίες συμπίπτουν με συζητήσεις μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για νέες κυρώσεις στη χώρα μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή που έφερε σε πέρας στις 6 Ιανουαρίου. Παλαιότερες κυρώσεις για τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας εξακολουθούν να ισχύουν. 

Η πιό πρόσφατη δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς έγινε στη χώρα στο τέλος του 2012, μέρος ενός προγράμματος που ειδικοί πιστεύουν ότι στοχεύει στην κατασκευή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM). Θεωρείται επίσης ότι η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να σμικρύνει πυρηνικές κεφαλές για να μπορέσουν να τοποθετηθούν σε πυραύλους, αλλά πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να τελειοποιήσει τη τεχνολογία.