Εκκληση για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία απηύθυνε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας και έπειτα από σωρεία επιθέσεων σε βάρος της Ελλάδας για το προσφυγικό, η καγκελάριος Μέρκελ ζήτησε σήμερα να τηρηθεί η συμφωνία, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση, ευρωβουλευτές και ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταγγέλλουν ότι δεν τηρείται από την Άγκυρα

«Μιλήσαμε φυσικά για το προσφυγικό ζήτημα, για την ατζέντα Ε.Ε.-Τουρκίας, που πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα γιατί πρέπει να σημειωθεί πρόοδος», ανέφερε η κυρία Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι

Από την πλευρά του ο Ματέο Ρέντσι, σημείωσε -σύμφωνα με το Reuters- ότι η Ιταλία και η Γερμανία είναι ενωμένες στη μάχη κατά του λαϊκισμού. 

«Δεν συμφωνούμε σε όλα», είπε ο κ. Ρέντσι σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τη γερμανίδα Καγκελάριο. «Αλλά πιστεύουμε και οι δύο ότι η μάχη κατά της ανεργίας σήμερα σημαίνει καταπολέμηση του λαϊκισμού. Έχουμε τον ίδιο εχθρό, τον λαϊκισμό», πρόσθεσε. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία έχει μπλοκάρει σχέδιο για απόδοση 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για να προσπαθήσει να μειώσει τις προσφυγικές ροές από το έδαφός της προς την Ευρώπη.