Ο πληθυσμός της Γερμανίας εκτιμάται πως μεγεθύνθηκε το 2015 κατά περίπου 700.000 ανθρώπους, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς η μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών υπερκάλυψε την αύξηση των θανάτων, καταδεικνύουν τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία (destatis).

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά ο πληθυσμός της Γερμανίας αυξήθηκε το 2015 στα 81,9 εκατομμύρια, από 81,2 εκατομμύρια το 2014. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί μετά το 1992.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία εξήγησε ότι πέρυσι έφθασαν στη χώρα τουλάχιστον 900.000 περισσότεροι άνθρωποι από εκείνους που την εγκατέλειψαν. Αυτό υπερκάλυψε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας — τη διαφορά μεταξύ του αριθμού των γεννήσεων και των θανάτων, που εκτιμάται ότι κυμάνθηκε από 190.000 ως 215.000.

Η αύξηση του αριθμού αυτού εξηγείται από την άνοδο των θανάτων: ήταν από 905.000 ως 930.000 πέρυσι, από 868.000 το 2014. Οι γεννήσεις κατά τις εκτιμήσεις της destatis συνολικά κυμάνθηκαν από τις 705.000 ως τις 730.000 πέρυσι.

Η φετινή αύξηση του πληθυσμού είναι η υψηλότερη από το 1992, τη χρονιά που η Γερμανία είχε υποδεχθεί περίπου 400.000 αιτούντες άσυλο που είχαν εγκαταλείψει τις πατρίδες τους για να σωθούν από τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Σύμφωνα ωστόσο με τη destatis, η οποία κάνει λόγο για «καθαρή» αύξηση του πληθυσμού, δεν είναι δυνατόν άμεσα να ειπωθεί εάν έχουν καταγραφεί με ακρίβεια όλοι οι αιτούντες άσυλο στα στοιχεία που δημοσιοποίησε. Αυτό σημαίνει πως η αύξηση του πληθυσμού ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερη.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, αποτελεί ταυτόχρονα τον κυριότερο προορισμό των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη: το 2015 η χώρα κατέγραψε 1,1 εκατ. αιτούντες άσυλο, έναν αριθμό χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Οι γερμανικές αρχές πάντως υπογραμμίζουν συχνά πως ένα μέρος των προσώπων αυτών μπορεί να έχει εγγραφεί πάνω από μια φορά, ενώ αρκετοί ακόμη μπορεί να έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Γερμανία για άλλους προορισμούς και άρα ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται πράγματι στη χώρα μάλλον είναι κατώτερος.

Πάντως, σε μια χώρα με γηράσκοντα πληθυσμό, η μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών μπορεί να αναχαιτίσει τις αρνητικές δημογραφικές τάσεις που καταγράφονταν τα τελευταία χρόνια. «Εξαιτίας της δημογραφικής εξέλιξης, η Γερμανία έχει ανάγκη επιπρόσθετο εργατικό δυναμικό για να μπορέσει να διατηρήσει την ευημερία της», είχε δηλώσει πριν από λίγους μήνες ο Γενς Βάιντμαν, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας.