Η συριακή αντιπολίτευση που συνεδριάζει εδώ και τέσσερις ημέρες στο Ριάντ, αποφάσισε τελικά σήμερα ότι θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα υψηλόβαθμο μέλος της.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN) θα στείλει στην Ελβετία μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από «30-35 πρόσωπα». Ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, ο Φάραχ ελ Ατάσι, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters επιβεβαίωσε ότι θα σταλεί μια αντιπροσωπεία αλλά όχι για να διαπραγματευτεί απευθείας με τους εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης. «Έρχονται για συνομιλίες με τον Στάφαν ντε Μιστούρα (σ.σ. τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία) και όχι για άμεσες επαφές ή διαπραγματεύσεις ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία πολιτικής διαπραγμάτευσης με το καθεστώς» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, είπε.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της HCN, ο Άσαντ αλ Ζοάμπι, εξήγησε στο τηλεοπτικό κανάλι Skyn News Arabia του Άμπου Ντάμπι ότι η αντιπολίτευση πήρε αυτήν την απόφαση αφού έλαβε εγγυήσεις, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, ότι θα εφαρμοστούν τα ανθρωπιστικά μέτρα που προβλέπονται από το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ψήφισμα αυτό κάνει λόγο για διακοπή των βομβαρδισμών σε κατοικημένες περιοχές και άρση της πολιορκίας πόλεων και χωριών.

Η αντιπροσωπεία θα βρίσκεται στη Γενεύη αύριο το βράδυ ή την Κυριακή το πρωί.