Στόχος είναι η καταγραφή των προσφύγων και όχι το κλείσιμο των συνόρων, δηλώνει ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρί Λεγκερί, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, όπου επαναλαμβάνει ότι βασική προτεραιότητα είναι η φύλαξη των συνόρων ΕΕ – Τουρκίας. 

«Η αποστολή της Frontex είναι να στηρίξει τα κράτη-μέλη ώστε να είναι δυνατή μια πιο αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Πρώτη προτεραιότητα εξακολουθούν να έχουν για μας τα εξωτερικά σύνορα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Η Ελλάδα πρόσφατα ζήτησε να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι συνοριακοί υπάλληλοι στην ελληνική πλευρά των συνόρων με την ΠΓΔΜ. Ο στόχος είναι να καταχωρήσουμε τους μετανάστες και όχι να κλείσουμε τα σύνορα», δηλώνει ο κ. Λεγκερί σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια περί ενδεχόμενου αποκλεισμού της Ελλάδας από την Σένγκεν.

Ο επικεφαλής της Frontex εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην Άγκυρα, δηλώνοντας ευθέως ότι «δεν κάνει αρκετά για να μειώσει το κύμα προς την Ευρώπη». Αναγνωρίζει το βάρος της φροντίδας δύο εκατομμυρίων προσφύγων και εκφράζει τον σεβασμό του για αυτό, αλλά τονίζει ότι «αν η Άγκυρα ζητάει μεγάλες παραχωρήσεις, π.χ. στην απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες της, μπορούμε εμείς οι Ευρωπαίοι ως αντάλλαγμα να περιμένουμε περισσότερη προσπάθεια στην φύλαξη των συνόρων». 

Η Τουρκία, συνεχίζει ο κ. Λεγκερί, δεν θα έπρεπε να κάνει τη δουλειά των διακινητών τόσο εύκολη, καθώς πρόκειται για οργανωμένους εγκληματίες και η τουρκική αστυνομία έχει την υποχρέωση και τις δυνατότητες να τους σταματήσει. «Το ελάχιστο που περιμένουμε είναι να μας παρέχει η Τουρκία πληροφορίες: πόσους πρόσφυγες πρέπει να αναμένουμε και από πού έρχονται», δηλώνει και ζητά από την τουρκική ακτοφυλακή σε συνεργασία με την τουρκική αστυνομία, να εμποδίζουν τους πρόσφυγες από το να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. 

«Η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Η Frontex και η ελληνική ακτοφυλακή έσωσαν τον περασμένο χρόνο πάνω από 100.000 πρόσφυγες από τα φουσκωτά τους και τους έφεραν στην Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Λεγκερί και αναφέρει ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των ανθρώπων που φθάνουν καθημερινά στην Ευρώπη, αλλά και πάλι, όπως λέει, πρόκειται για 2-3000 άτομα την ημέρα. «Για να μπορέσουμε να πούμε αξιόπιστα αν αποδίδει η συνεργασία με την Τουρκία, θα πρέπει να περάσουν μερικές εβδομάδες», εξηγεί, αλλά παραδέχεται ότι όσο συνεχίζεται η βία στην Συρία, θα συνεχίσουν να έρχονται και οι πρόσφυγες.

Κληθείς να απαντήσει, αν θα πρέπει η Frontex να αποκτήσει το δικαίωμα παρέμβασης για να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, εν ανάγκη και παρά τη θέληση των κρατών-μελών, ο Φαμπρίς Λεγκερί υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος» και προσθέτει ότι «η Ευρώπη έχασε από την ίδρυση της Frontex σε κάποια θέματα δέκα χρόνια», αναφερόμενος π.χ. στο γεγονός ότι οι υπάλληλοί της ακόμη δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα πληροφοριών της Σένγκεν και για αυτό μερικές φορές δεν μπορούν να βοηθήσουν τις εθνικές αρχές όπως θα ήθελαν. «Αν δεν φυλάξουμε σήμερα τα εξωτερικά μας σύνορα, η Σένγκεν θα αποτύχει», προειδοποιεί.