ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Αιφνιδιαστική επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Άμυνας

Δημοσίευση 4 Ιουνίου 2011, 15:31 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αφγανιστάν: Αιφνιδιαστική επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Άμυνας
Facebook Twitter Whatsapp
Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς έφτασε σήμερα στην Καμπούλ για μία αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν, την τελευταία προτού αποχωρήσει από το υπουργείο στα τέλη του μήνα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που τον συνοδεύει.
Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς έφτασε σήμερα στην Καμπούλ για μία αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν, την τελευταία προτού αποχωρήσει από το υπουργείο στα τέλη του μήνα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που τον συνοδεύει. Η διάρκεια και οι λεπτομέρειες της επίσκεψης του Γκέιτς δεν είχαν δημοσιοποιηθεί για λόγους ασφαλείας. Στη διάρκεια της παραμονής του στην Καμπούλ ο αμερικανός υπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον αφγανό πρόεδρο Καρζάι καθώς και με αφγανούς και αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο Γκέιτς αναμένεται επίσης να επισκεφθεί και τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την έναρξη της αποχώρησης των στρατευμάτων από τη χώρα.

Ο Γκέιτς καθ' οδόν προς το Αφγανιστάν δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική πίεση στους Ταλιμπάν μπορεί να βελτιώσει τις προοπτικές για συνομιλίες πολιτικής συμφιλίωσης, όμως φάνηκε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας αλλαγής στην αποστολή των ΗΠΑ.

Παραδέχθηκε άλλωστε ότι οι Αμερικανοί έχουν κουραστεί από τον πόλεμο, αλλά προειδοποίησε ότι η νίκη είναι απαραίτητη, διότι μία ήττα θα κοστίσει πολύ.

"Δε μπορούμε να ανγοήσουμε ότι αυξάνεται η κούραση από τον πόλεμο στην πατρίδα και ότι μειώνεται η υποστήριξη από το Κογκρέσο", επεσήμανε ο Γκέιτς. "Οπότε πιστεύω ότι αυτά είναι τα πράγματα που ο πρόεδρος (Ομπάμα) και όλοι εμείς που τον συμβουλεύουμε θα πρέπει να εκτιμήσουμε".