Συνεδριάζει εκτάκτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με θέμα αν η επιδημία του ιού Ζίκα συνιστά «μια επείγουσα ανάγκη παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Η συνεδρίαση, η οποία άρχισε λίγο πριν από τις 13:15 (τοπική ώρα, 14:15 ώρα Ελλάδας), έχει οργανωθεί με τη μορφή τηλεφωνικής διάσκεψης μεταξύ οκτώ εμπειρογνωμόνων, υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΠΟΥ και δώδεκα αντιπροσώπων κρατών μελών, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, και η Αργεντινή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Γκρέγκορι Χάρτλ.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως ο ιός, ο οποίος μεταδίδεται με τσίμπημα κουνουπιού, διαδίδεται «με εκρηκτικό τρόπο» στην περιοχή της βόρειας και της νότιας Αμερικής, όπου το 2016 αναμένονται 3 έως 4 εκατομμύρια κρούσματα.

Η διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν συγκάλεσε αυτή την επείγουσα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για να αποφασισθεί αν η επιδημία πρέπει να χαρακτηρισθεί «επείγουσα ανάγκη παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία».

Αυτό το είδος της διαβούλευσης είναι μάλλον σπάνιο, κάτι που υπογραμμίζει την ανησυχία του ΠΟΥ σχετικά με τη δυνατότητα να διαδοθεί ο ιός σε παγκόσμιο επίπεδο.