Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην πρόταση του ακροδεξιού κόμματος AfD στη Γερμανία για πυροβολισμούς κατά προσφύγων εξέφρασε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες θα ήταν παράνομες.

«Αυτό εξυπακούεται: κανένας γερμανός αστυνομικός δεν θα χρησιμοποιήσει όπλο εναντίον ανθρώπων που αναζητούν προστασία στη Γερμανία» επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ σε  συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα. «Και εξυπακούεται ότι η χρήση όπλων εναντίον ανθρώπων με στόχο να εμποδιστεί η παράτυπη διέλευση των συνόρων είναι παράνομη», σημείωσε ο Ντίμροτ.

Η δήλωση της προέδρου του AfD Φράουκε Πίτρι προκάλεσε κατακραυγή και αντιδράσεις από πολλές πλευρές. 

Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σημείωσε χθες Κυριακή ότι η γερμανική υπηρεσία αντικατασκοπείας (BfV)θα πρέπει να παρακολουθεί το AfD«Κατά τη γνώμη μου το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στις εκθέσεις της BfV, όχι (στα δελτία ειδήσεων) στην τηλεόραση» τόνισε ο Γκάμπριελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ υπογράμμισε εξάλλου ότι η Πίτρι «αυτοακυρώνεται» με τέτοιου είδους δηλώσεις.

Την ίδια ώρα το κόμμα της Αριστεράς Die Linke, καταδικάζοντας απερίφραστα τις δηλώσεις της Πίτρι, καταφέρθηκε επίσης εναντίον του Γκάμπριελ, επικρίνοντάς τον διότι πολιτικοποιεί τη γερμανική υπηρεσία αντικατασκοπείας, η οποία βάσει της γερμανικής νομοθεσίας έχει τον τελικό λόγο σχετικά με το εάν ένα κόμμα, μια οργάνωση ή ένα πρόσωπο θα πρέπει να παρακολουθείται.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ότι το ενδεχόμενο οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας να παρακολουθήσουν το AfD θα ήταν δυνατό μόνο εφόσον υπήρχαν αποδείξεις ότι το κόμμα παραβιάζει το γερμανικό Σύνταγμα.