Ένα «καραβάνι κατά της βίας», που συγκρότησε μία αυτοκινητοπομπή 15 λεωφορείων με 300 επιβάτες στην αφετηρία της, ξεκίνησε τις πρωινές ώρες σήμερα απ’ την μεξικάνικη πόλη Κουερνάβακα (κεντρικό Μεξικό) με κατεύθυνση τα αμερικανικά σύνορα. Περισσότεροι πολίτες θα επιβιβαστούν στα λεωφορεία στη διάρκεια της διαδρομής προς τα αμερικανικά σύνορα, ανέφερε ο κ. Μαουρίσιο Πατρόν, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Cencos. Η διαδρομή θα καλύψει σχεδόν τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα, με περίπου δώδεκα ενδιάμεσες στάσεις. Τελικός προορισμός είναι η παραμεθόρια μεξικάνικη πόλη Σιουντάντ Χουάρεθ, στην περιοχή της οποίας όλο το 2010 έγιναν περίπου 3.100 ανθρωποκτονίες, που σχετίζονται με τη διακίνηση των ναρκωτικών.

Αφότου πρόεδρος του Μεξικού είναι ο Φελίπε Καλντερόν, δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2006, 50 χιλιάδες στρατιωτικοί πολεμούν τους λαθρεμπόρους των ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο της αναμέτρησης, έχουν σημειωθεί περισσότερες από 37 χιλιάδες ανθρωποκτονίες, στις οποίες συγκαταλέγονται πολλές χιλιάδες θάνατοι πολιτών.

Το κεντρικό αίτημα όσων μετέχουν στην εκδήλωση, που σήμερα ξεκίνησε απ’ την Κουερνάβακα, είναι «να αλλάξει, άμεσα, η στρατηγική των μεξικανικών αρχών στον πόλεμο κατά των διακινητών ναρκωτικών ουσιών».

Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Χαβιέ Σισίλια. Ο γιος του δημοσιογράφου δολοφονήθηκε τον Μάρτιο, φέτος, απ’ τους λαθρεμπόρους των ναρκωτικών, κοντά στην Κουερνάβακα, που απέχει 90 χλμ. νότια απ’ την Πόλη του Μεξικού.