Από αιγύπτιο πιλότο φέρεται να είχε εμπνευστεί ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στους Δίδυμους Πύργους.

Πιο αναλυτικά, η Αλ Κάιντα σε άρθρο της στο περιοδικό προπαγάνδας της «al - Masra» με τίτλο «Η ιστορία που δεν ειπώθηκε ποτέ», υποστηρίζει πως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εμπνεύστηκε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου από τον Gamil al – Batouti, τον αιγύπτιο συγκυβερνήτη του Boeing 767 των αιγυπτιακών αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση 990.

Στις 31 Οκτωβρίου του 1999 το Boeing της Egypt Air πραγματοποίησε ξαφνικά καθοδική πορεία τριάντα λεπτά μετά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια συνετρίβη στον Ατλαντικό ωκεανό, παρασύροντας στο θάνατο 217 ανθρώπους.

Όπως έγινε γνωστό από τις έρευνες, αυτό συνέβη λίγα λεπτά, αφότου ο πιλότος είχε εγκαταλείψει το πιλοτήριο και οι ερευνητές απέδωσαν τη συντριβή του αεροπλάνου σε εσκεμμένη ενέργεια του πιλότου.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν το 2001, η αλ Κάιντα, όπως η ίδια αναφέρει, είχε αποφασίσει να εφαρμόσει μια νέα στρατηγική που θα έπληττε τον «μακρινό εχθρό» (τις ΗΠΑ), αντί να προβαίνει σε σταδιακή εξολόθρευση όλων των συνεργατών των ΗΠΑ, δηλαδή τους Άραβες αποστάτες που κατείχαν ηγετικές θέσεις.

Σύμφωνα πάντα με την τρομοκρατική οργάνωση, την ημέρα που ο αιγύπτιος πιλότος έπεσε με το αεροπλάνο στον Ατλαντικό ωκεανό, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, όταν το έμαθε διερωτήθηκε: «Γιατί δεν το έριξε σε κάποιο κοντινό κτήριο;». Τότε ήταν που συνέλαβε την ιδέα...

Στη συνέχεια όταν ο Μπιν Λάντεν συναντήθηκε με τον Khalid Sheikh Mohammed, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο αρχιτέκτονας των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου από τις ΗΠΑ, του πρότεινε την ιδέα να χρησιμοποιήσουν αμερικανικά αεροσκάφη για την πραγματοποίηση των επιθέσεων.

Πριν από αυτή τη συνάντηση ο Khalid Sheikh Mohammed επεξεργαζόταν το σενάριο να ρίξει επάνω σε αμερικανικούς στόχους, ταυτόχρονα, 12 αμερικανικά αεροσκάφη. Τελικάμ το σχέδιο που εφαρμόσθηκε από την αλ Κάιντα ήταν ένας συνδυασμός των προτάσεων του Sheikh Mohammed και του Μπιν Λάντεν...