Τη διάθεση τουλάχιστον 3 δις. ευρώ στη Συρία, τον Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία μέσα στο 2016 για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και σε βάθος πενταετίας τον δανεισμό προς τις ίδιες χώρες με ποσό ύψους 12,5 δις. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Μιλώντας στη διάσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Λονδίνο με επίκεντρο την προσφυγική κρίση ο κ. Τουσκ σημείωσε: «Με αυτήν τη δέσμευση ελπίζουμε να  προσφέρουμε καλύτερη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους. Οι πρόσφυγες είχαν ελάχιστες δυνατότητες να φύγουν από τη χώρα τους. Πολλοί απ’ αυτούς έχασαν τα πάντα. Και τώρα μετά από τόσα χρόνια σύγκρουσης οι άνθρωποι έχουν χάσει την ελπίδα τους. Έχουμε ηθικό καθήκον να τους δώσουμε πίσω τη χαμένη ελπίδα».

Όπως σημείωσε οι γειτονικές προς τη Συρία χώρες επιτελούν μία παγκόσμια αποστολή, φιλοξενώντας 4,6 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες και πρόσθεσε ότι αποτελεί χρέος όλων των υπόλοιπων χωρών να τις βοηθήσουν σε αυτό τους το έργο.

Αναφερόμενος στις μέχρι σήμερα δαπάνες της Ευρώπης για τους μετανάστες ο πρόεδρος της ΕΕ είπε ότι «από την αρχή της συριακής κρίσης μέχρι σήμερα η Ευρώπη έχει διαθέσει 5 δις ευρώ για την αντιμετώπισή της. Το περασμένο έτος τα κράτη μέλη δεσμεύθηκαν να διαθέσουν ακόμη 1 δις και σήμερα είμαστε έτοιμοι να δεσμευθούμε για περαιτέρω βοήθεια. Είμαι επίσης στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως τα κράτη μέλη έλαβαν την απόφαση να διαθέσουν περισσότερα από 3 δις στην περιοχή ενώ υπάρχει η πρόθεση και το 2017 να συνεχιστεί η ενίσχυση. 

Πρόκειται για τριπλάσιο ποσό απ’ αυτό που είχε διαθέσει τελευταία φορά η ΕΕ στην διάσκεψη του Κουβέιτ, στις 31 Μαρτίου 2015.

Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει λάβει την απόφαση εντός της επόμενης πενταετίας να διαθέσει δάνεια συνολικού ύψους 12, 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Αίγυπτο. Το συγκεκριμένο ποσό είναι δυνατό υπό προϋποθέσεις να φτάσουν τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ ενίσχυσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής». 

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μοργκερίνι σημείωσε από την πλευρά της μόνο μια πολιτική λύση θα μπορούσε να βάλει τέρμα στα βάσαν του λαού της Συρίας και επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες που έχει αναλάβει ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Στέφαν ντε Μιστούρα για τη  διασφάλιση εποικοδομητικών ειρηνευτικών συνομιλιών.