Περισσότεροι από 260.000 νεκροί και περισσότερο από το μισό του πληθυσμού ξεριζωμένο σε μια χώρα κατεστραμμένη είναι ο απολογισμός του εμφυλίου στη Συρία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεταξύ των θυμάτων σύμφωνα με την ίδια οργάνωση περισσότεροι από 76.000 ήταν άμαχοι ενώ στον απολογισμό δεν συμπεριλάμβανονται οι χιλιάδες αγνοούμενοι, και κυρίως αυτοί που κρατούνται στις φυλακές του καθεστώτος Άσαντ.

Σύμφωνα με απολογισμό του Παρατηρητηρίου που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο του 2015, σχεδόν 13.000 Σύροι πέθαναν από βασανιστήρια στις φυλακές του καθεστώτος από την αρχή της σύγκρουσης και περισσότεροι από 200.000 κρατούνται.

Συριακή ανθρωπιστική οργάνωση κατήγγειλε στα τέλη Ιανουαρίου τους συνεχείς βομβαρδισμούς σε νοσοκομεία και τις "καταστροφικές συνέπειές τους" στον πληθυσμό και επισήμανε ότι 177 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί και σχεδόν 700 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί από το 2011.

Πρόσφυγες και εκτοπισμένοι

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδόν 40.000 πολίτες εγκατέλειψαν τις εστίες τους από τις αρχές της εβδομάδας, όταν άρχισε η επιχείρηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων βορείως του Χαλεπίου.

Ορισμένοι βρήκαν καταφύγιο σε σπίτια, αλλά χιλιάδες είναι άστεγοι, στην ύπαιθρο γύρω από την πόλη Αφρίν, στην περιοχή Αζάζ στα σύνορα με την Τουρκία και στις περιοχές Αταρέμπ και Νταρ Εζάτ, βορειοδυτικά του Χαλεπίου.

Οι εκτοπισμένοι αυτοί δεν μπορούν να εισέλθουν στην Τουρκία καθώς το συνοριακό φυλάκιο είναι κλειστό για τους πρόσφυγες.

Στη χώρα αυτή που είχε 23 εκατομμύρια κατοίκους πριν από τη σύγκρουση, 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί ή εκτοπιστεί εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ (στοιχεία 12ης Ιανουαρίου 2016).

Σχεδόν 486.700 άνθρωποι ζουν σήμερα σε πολιορκούμενες περιοχές από τον στρατό ή τους αντάρτες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Δεκάδες έχουν πεθάνει από υποσιτισμό και έλλειψη ιατρικής βοήθειας.

Ο πόλεμος ώθησε επίσης 4,7 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός προσφύγων από μια μόνο σύγκρουση, σε μια γενιά», δήλωνε τον Ιούλιο του 2015 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Οικονομικές συνέπειες

Σύμφωνα με ειδικούς, η σύγκρουση έφερε τρεις δεκαετίες πίσω την οικονομία της χώρας, στερώντας της σχεδόν όλα τα έσοδα και της οποίας οι υποδομές έχουν καταστραφεί.

Η οικονομία γνώρισε μαζική αποβιομηχανοποίηση καθώς εταιρίες έκλεισαν, πτώχευσαν, λεηλατήθηκαν, καταστράφηκαν.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 90% από την αρχή της εξέγερσης, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ενώ στη χώρα έχουν επιβληθεί αυστηρές διεθνείς κυρώσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου, οι άμεσες και έμμεσες απώλειες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανέρχονται σε 58 δισεκατομμύρια δολάρια.