Γενικευμένες αντιρρήσεις στους κόλπους της ΕΕ φαίνεται πως έχουν προκαλέσει οι προτάσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καταδεικνύουν πως «κανένας δεν είναι ικανοποιημένος» από τον συμβιβασμό που παρουσίασε την Τρίτη ο Τουσκ, από τον οποίο ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Κάμερον ελπίζει να εξασφαλίσει μια οριστική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής των 28, όπως σημείωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο αυτή η παντελής έλλειψη ικανοποίησης μέχρι στιγμής θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη πως ο συμβιβασμός που προτάθηκε είναι δίκαιος και ισορροπημένος, όμως επίσης προοιωνίζεται ότι η επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Μια δεύτερη ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε πως η Ισπανία ειδικά μέμφεται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι δεν επέδειξε αρκετό σθένος έναντι της απαίτησης του Κάμερον να επιβληθούν περιορισμοί στην καταβολή επιδομάτων στους μετανάστες εργαζόμενους από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στη Βρετανία.

Το συγκεκριμένο ζήτημα εγείρει επίσης έντονες αντιρρήσεις από μέρους της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας, που κάνουν λόγο για μια διάκριση σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων υπηκόων τους που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διεμήνυσε προχθές Τετάρτη ότι εναντιώνεται σε οποιαδήποτε «νέα διαπραγμάτευση» στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει βέτο από χώρες εκτός της ευρωζώνης» για αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης. Η Βρετανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη.

Οι προτάσεις που υπέβαλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι «φιλόδοξες», εκτίμησε από τη δική της πλευρά η γερμανική κυβέρνηση, αρνούμενη ωστόσο να σχολιάσει τα ζητήματα στα οποία διαφωνεί.

Ο Κάμερον, ο οποίος αναμένεται σήμερα να μεταβεί στην Πολωνία και τη Δανία, στο πλαίσιο της διπλωματικής περιοδείας του για την προώθηση της συμφωνίας, άφησε να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας του στην ΕΕ να διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του YouGov για την εφημερίδα Times,  η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την παρουσίαση των προτάσεων του Κάμερον, προηγείται η έξοδος από την ΕΕ με 9%. Συγκεκριμένα το 45% των Βρετανών θα ψήφιζε σήμερα υπέρ της εξόδου από την Ενωση, έναντι του 36% που θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής ενώ το 19% εμφανίζεται αναποφάσιστο.