Καταγγελία για τις ανησυχητικές και πολύ ανθιυγιεινές συνθήκες για τα παιδιά των προσφύγων που διαβιούν στο Καλέ έκανε σήμερα η 'Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
 
"Η UNHCR είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις ανησυχητικές και πολύ ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, ιδίως των ασυνόδευτων, και επιθυμεί τη δημιουργία επιπλέον κέντρων υποδοχής (...) ή άλλων δομών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες προστασίας των παιδιών", δήλωσε εκπρόσωπος της UNHCR, ο Γουίλιαμ Σπίντλερ.

Περίπου 3.800 μετανάστες στοιβάζονται σε έναν καταυλισμό, στην επονομαζόμενη "Ζούγκλα", στην είσοδο της πόλης Καλέ, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν στη Βρετανία.

Μια δεύτερη παραγκούπολη έχει δημιουργηθεί σε απόσταση περίπου 40 χλμ από εκεί, στην Γκραντ-Σιντ, όπου σχεδόν 2.000 άνθρωποι ζουν σε πολύ ανθυγιεινές συνθήκες.

Η UNHCR υπενθύμισε πως "τα παιδιά είναι πολύ ευάλωτα". "Γνωρίζουμε πως διακινητές βρίσκονται σε αυτούς τους χώρους", δήλωσε ο εκπρόσωπος. "Μέτρα προκειμένου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες προστασίας της παιδικής ηλικίας, ιδίως για τα παιδιά που έχουν οικογένεια σε μια άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ, πρέπει να εξεταστούν επειγόντως", απαίτησε.

Οι γαλλικές αρχές δημιούργησαν προσωρινά καταλύματα για τους πιο ευάλωτους και άρχισαν να εγκαθιστούν στην παραγκούπολη του Καλέ κοντέινερ που μπορούν να φιλοξενήσουν 1.500 ανθρώπους – 680 θέσεις αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένες.

Εξάλλου, στην Γκραντ-Σιντ, ένας καταυλισμός με οικίσκους, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αναμένεται να ανοίξει σε τρεις εβδομάδες προκειμένου να αντικαταστήσει αυτή τη δεύτερη παραγκούπολη.