Στον χαρακτηρισμό "ηρωίδα" για την Άνγκελα Μέρκελ προέβη σήμερα ο ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Διεθνή Μετανάστευση Πίτερ Σάδερλαντ, καθώς εκείνη τήρησε την αρχή της παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες, ενώ ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν στη δοκιμασία της επίδειξης ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

"Κατά την άποψή μου η κυρία Μέρκελ είναι ηρωίδα", είπε ο Πίτερ Σάδερλαντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

"Ήξερε ότι πρόκειται για ένα θέμα ηθικής τάξης. Ήξερε ότι θα δεχτεί πολιτικές επιθέσεις με αποτέλεσμα να επηρεαστεί αρνητικά η δημοτικότητά της", πρόσθεσε ο Σάδερλαντ, ο οποίος στο παρελθόν ήταν επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο Σάδερλαντ επαίνεσε επίσης τη στάση της Σουηδίας, αλλά είπε ότι συνολικά η Ευρώπη έχει υποδεχτεί ένα "σχετικά μικρό" αριθμό προσφύγων.

"Κάποιοι είπαν, θα πάρουμε πρόσφυγες εφόσον είναι χριστιανοί. Σε ποιον αιώνα ζούνε; Και πού πήγαν οι ιδέες της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και της ισότητας;" διερωτήθηκε.

Οι ευρωπαϊκές χώρες που δίνουν προτεραιότητα στους χριστιανούς πρόσφυγες είναι μεταξύ άλλων η Τσεχία και η Σλοβακία. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έχει δηλώσει ότι το κύμα των προσφύγων --κυρίως Σύρων, Ιρακινών και Αφγανών-- απειλεί τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο Σάδερλαντ είπε ότι οι πολιτικοί επηρεάζονται "από τους ιδιοκτήτες σας, τον Τύπο" που παρουσιάζει μια δυσμενή εικόνα των μεταναστών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνέχισε, έχει υποχρέωση να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς. "Γιατί δεν μπορεί μια ήπειρος με πληθυσμό άνω των 500 εκατομμυρίων, που ζουν στην πιο ευημερούσα περιοχή του πλανήτη, να υποδεχτεί 1 εκατομμύριο που διαπλέουν κάθε χρόνο τη Μεσόγειο και να τους κατανείμει δίκαια;" κατέληξε.

Η δημοτικότητα της Μέρκελ στη Γερμανία έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και 4,5 χρόνια, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Η δυσπιστία απέναντι στους μετανάστες αυξήθηκε στη χώρα μετά τις επιθέσεις εναντίον γυναικών, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία, που αποδόθηκαν σε νεαρούς "αραβικής και βορειοαφρικανικής καταγωγής".