Υπέκυψαν τρεις ασθενείς στην Κολομβία, που έπασχαν από το νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ και είχαν προσβληθεί από τον ιό Ζίκα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.

«Επιβεβαιώσαμε και αποδίδουμε τους τρεις θανάτους στον Ζίκα», είπε η διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (INS) Μάρτα Λουσία Οσπίνα, σε συνέντευξη Τυπου που παραχώρησε. 

Οι υγειονομικές αρχές της Μπογκοτά υποψιάζονται ότι ο ιός Ζίκα μπορεί να πυροδοτήσει το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί στην παράλυση των ασθενών.

Η Οσπίνα διευκρίνισε ότι οι αρχές εξετάζουν άλλους έξι «ύποπτους» θανάτους ασθενών.

«Θα υπάρχουν και άλλα κρούσματα», προειδοποίησε, υπογραμμίζοντας ότι «ο κόσμος αντιλαμβάνεται σταδιακά ότι η αιτία των θανάτων είναι ο Ζίκα».

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του INS, της 30ής Ιανουαρίου, έχουν καταγραφεί στην Κολομβία 20.297 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού. Μεταξύ αυτών είναι και 2.116 έγκυες γυναίκες. 

Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές κήρυξαν σε κατάσταση συναγερμού τα νοσοκομεία ώστε να προετοιμαστούν καταλλήλως για την πιθανότητα μιας επιδημίας και συνέστησαν στις γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδιά να αναβάλουν για έξι με οκτώ μήνες την εγκυμοσύνη.

Ο ΠΟΥ χρηματοδοτεί μελέτες για την καταπολέμηση του Ζίκα

Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει το ποσό των 25 εκατ. δολαρίων σε ένα εξαμηνιαίο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του ιού Ζίκα, ο οποίος έχει συνδεθεί με την εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών σε βρέφη.

Μεταξύ άλλων, θα χρηματοδοτηθούν μελέτες με αντικείμενο αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή ή με τη μετάγγιση αίματος, δήλωσε η Δρ. Σιλβί Μπράιαντ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Η Μπράιντ, που είναι διευθύντρια του τμήματος πανδημιών και επιδημιών του ΠΟΥ, είπε ότι οι έγκυες γυναίκες στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον ιό θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές συμβουλές και στην κατάλλη τεχνολογία ώστε να παίρνουν τις αποφάσεις τους όντας ενήμερες για το θέμα και να επιλέγουν, μεταξύ άλλων, αν θα προχωρήσουν σε άμβλωση εάν το έμβρυο που κυοφορούν πάσχει από μικροκεφαλία.

Το θέμα των αμβλώσεων παραμένει ταμπού σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και η πρακτική αυτή καταδικάζεται από την Καθολική Εκκλησία.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ συνέστησαν πάντως σήμερα σε όσους επιστρέφουν από χώρες που πλήττονται από τον ιό να χρησιμοποιούν προφυλακτικά ή να απέχουν από το σεξ με τις έγκυες συντρόφους τους. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) είχαν ανακοινώσει στις αρχές της εβδομάδας ότι ένα πρόσωπο προσβλήθηκε από τον ιό στο Τέξας μετά από σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό του που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Βενεζουέλα.

Οι νέες συστάσεις των CDC έχουν ως στόχο να προστατεύσουν κυρίως τις εγκύους και τα αγέννητα έμβρυα. "Οι άνδρες που διαμένουν ή ταξίδεψαν σε ζώνες όπου ενδημεί ο ιός Ζίκα και έχουν έγκυες συντρόφους θα πρέπει να χρησιμοποιούν προφυλακτικά, σωστά και σε μόνιμη βάση, κατά τη σεξουαλική επαφή ή να απέχουν από τη σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης", προειδοποίούν τα CDC.

«Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις και να συζητήσετε με τον γιατρό σας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Βραζιλίας, της χώρας που έχει πληγεί περισσότερο από τον Ζίκα, ανέφερε ότι ο ιός εντοπίστηκε στο σάλιο και το σπέρμα ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από αυτόν. Υπογράμμισε όμως ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι μπορεί να μεταδοθεί από τα σωματικά υγρά.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας απέκλεισε εξάλλου κάθε πιθανότητα ματαίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Ρίο τον Αύγουστο εξαιτίας της επιδημίας. Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Αθλητισμού Τζορτζ Χίλτον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται «για να διασφαλίσει ότι οι Αγώνες θα διεξαχθούν με ασφάλεια και ηρεμία» και υποσχέθηκε ότι θα παράσχονται όλες οι υπηρεσίες υγείας στους συμμετέχοντες «στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού παγκοσμίως».