Τρόπους για την «απορρόφηση» των μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη περνώντας από την Τουρκία στην Ελλάδα αναμένεται να συζητήσουν την Κυριακή στο Στρασβούργο η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Παράλληλα, θα συζητήσουν για τις διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί το λεγόμενο Brexit, η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δύο ηγέτες έχουν δώσει ραντεβού για το απόγευμα της Κυριακής στο Στρασβούργο, σε μια ανεπίσημη συζήτηση. Αμέσως μετά θα δειπνήσουν, προσκεκλημένοι του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε ένα εστιατόριο της πόλης, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τον καθεδρικό ναό, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

Η συνάντηση αυτή, που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, διεξάγεται λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ, στις 18 και 19 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Ούτε η Μέρκελ, ούτε και ο Ολάντ θα κάνουν κάποια δήλωση κατά την άφιξή τους και μετά τη λήξη της συνάντησής τους.

«Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τον Χώρο Σένγκεν», θα εξετάσουν λύσεις για το προσφυγικό, από τη δημιουργία κέντρων καταγραφής, τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών, τους ελέγχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την ανακατανομή των προσφύγων», διευκρίνισαν οι διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Για τη Γερμανία, όπου η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται αποδυναμωμένη πολιτικά λόγω του προσφυγικού, η λύση του προβλήματος είναι «θέμα επιβίωσης», είπε ένας διπλωμάτης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Εάν δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα εντός των επόμενων εβδομάδων, η ΕΕ και ιδίως η Γερμανία θα βρεθούν αντιμέτωπες με «πολύ ισχυρές πιέσεις», συμπλήρωσε.

Οι Τούρκοι θα πρέπει «να κάνουν αυτό που τους αναλογεί», δηλαδή να αποδεχτούν την επανεισδοχή των μεταναστών που δεν θα γίνονται δεκτοί στην ΕΕ και να ελέγξουν καλύτερα τα σύνορά τους. 

Όσο για την Ελλάδα, θα πρέπει να γνωστοποιήσει τις ανάγκες της και να θέσει σε λειτουργία τον μηχανισμό που θα επιτρέψει την ανάπτυξη «όλων των αναγκαίων μέσων, γαλλικών, γερμανικών, ευρωπαϊκών», που σχεδιάζουν να κινητοποιήσουν το Παρίσι και το Βερολίνο.

Όσον αφορά το θέμα της Βρετανίας, «δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ της στάσης του Ολάντ και εκείνη της Μέρκελ», διαβεβαιώνει το Παρίσι.