Σε βαθύτερη πολιτική κρίση φαίνεται πως ολισθαίνει η Αϊτή, όπου συμμορίες πρώην στρατιωτικών περιπολούσαν χθες στους δρόμους της πρωτεύουσας, ενώ ένα πλήθος διαδηλωτών πετροβόλησε και ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου έναν άνδρα, μετά την ακύρωση του δεύτερου γύρου των εκλογών, που συνεπάγεται πως δεν υπάρχει διάδοχος του απερχόμενου προέδρου Μισέλ Μαρτελί.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ένα πλήθος διαδηλωτών επιτέθηκε ενός άνδρα με ιματισμό στρατιωτικού τύπου, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Οι διαδηλωτές θεώρησαν ότι ήταν μέλος του λαομίσητου στρατού ο οποίος διαλύθηκε το 1995.

Ο Μαρτελί δεσμεύθηκε χθες, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του, να εγκαταλείψει την εξουσία αύριο Κυριακή, αλλά δεν έχει υπάρχει μέχρι τώρα συμφωνία ανάμεσα στους αντιμαχόμενους πολιτικούς για τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα αναλάβει την εξουσία. Βάσει του Συντάγματος της Αϊτής ο Μαρτελί όφειλε να εγκαταλείψει την εξουσία ως την 7η Φεβρουαρίου.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών για να αναδειχθεί ο διάδοχος του Μαρτελί ακυρώθηκε τον περασμένο μήνα εν μέσω βίαιων επεισοδίων και καταγγελιών του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Ζιντ Σελεστέν περί σχεδίων νόθευσης του αποτελέσματος σε ευρεία κλίμακα. Ο Σελεστέν και κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Μαρτελί ότι προσπάθησε να ευνοήσει τον υποψήφιο του κόμματός του, τον Γιοβενέλ Μοΐζ, κάτι που ο απερχόμενος πρόεδρος διέψευσε. Ο Μαρτελί υποβάθμισε επίσης τις καταγγελίες περί ανάμιξης ξένων δυνάμεων στην πολιτική διαδικασία.

Ορισμένοι από τους ανθρώπους που διαδήλωσαν χθες έξω από Βουλή απαίτησαν ο πρώην πρόεδρος Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ, ο οποίος είχε ανατραπεί με πραξικόπημα το 2004.

Ωστόσο η λύση αυτή δεν μοιάζει να γίνεται δεκτή από τον Σελεστέν και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, που θέλουν να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης ένα μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου, ώστε να διεξαχθεί έρευνα για τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αλλά και να οργανωθεί μια νέα εκλογική αναμέτρηση.

Μια αποστολή του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών προσπαθεί να διαμεσολαβήσει για την εξεύρεση λύσης.