Ο Μπέρνι Σάντερς, ο γερουσιαστής του Βερμόντ, κάλυψε το ευρύ προβάδισμα που είχε ως πρόσφατα η Χίλαρι Κλίντον στην κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ώστε να αναδειχθεί ο υποψήφιος ή η υποψήφια του κόμματος στις φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, και οι δυο τους πλέον σχεδόν ισοψηφούν στην πρόθεση ψήφου των Δημοκρατικών σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Ρόιτερς/Ipsos.

Η Κλίντον προηγείται με 48% έναντι 45% του Σάντερς μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σε δείγμα 512 Αμερικανών η οποία διεξήχθη το διάστημα 2η-5η Φεβρουαρίου, μετά την εσωκομματική ψηφοφορία στην Άιοβα. Η δημοσκόπηση αυτή όμως έχει ποσοστό σφάλματος 5 εκατοστιαίων μονάδων.

Στις αρχές του 2016, οι Δημοκρατικοί τάσσονταν υπέρ της πρώην ΥΠΕΞ και πρώτης κυρίας σε αναλογία που έφθανε το 2 προς 1. Ο Σάντερς κατάφερε τις τελευταίες εβδομάδες να κλείσει σημαντικά την ψαλίδα με την Κλίντον.

Η Κλίντον κέρδισε τον Σάντερς με μικρή διαφορά στην Άιοβα, στην πρώτη εσωκομματική διαδικασία ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, ενώ αναμένεται ότι θα υποστεί ήττα στο Νιου Χάμσιρ. Οι δυο τους θα αναμετρηθούν το βράδυ της Πέμπτης στην πρώτη τους τηλεμαχία πρόσωπο με πρόσωπο.

Μολαταύτα, υπάρχει μεγάλη διαφορά στην αναγνωρισιμότητα των δύο υποψήφιων σε εθνικό επίπεδο. Σχεδόν το 25% των Δημοκρατικών και το 40% των ανεξάρτητων είπαν ότι δεν γνωρίζουν τόσο καλά τον Σάντερς, ενώ αντίθετα το όνομα της Κλίντον είναι γνωστό πρακτικά σε όλους.

Στο Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να έχει μεγάλη διαφορά, με συγκεντρώνοντας το 40% των προθέσεων ψήφου. Το ποσοστό των προθέσεων ψήφου παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο παρά το ότι κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην εσωκομματική διαδικασία στην Άιοβα. Ο Τεντ Κρουζ, ο γερουσιαστής του Τέξας, τον ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση στη δεύτερη θέση (16%) ενώ ο Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστής της Φλόριντας, καταλαμβάνει την τρίτη θέση (13%).