current views are: 2

7 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση08:23

Αντιδράσεις από όλους τους ηγέτες για την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασε σήμερα την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Δημοσίευση 08:23’

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασε σήμερα την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασε σήμερα την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Η εκτόξευση αυτή είναι «εντελώς απαράδεκτη», είπε ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης κι έκανε λόγο περί μιας «καθαρής παραβίασης» αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK μετέδωσε ότι οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποπειράθηκαν να καταρρίψουν τον πύραυλο παρά το γεγονός ότι η τροχιά του ήταν πάνω από τη νότια νομαρχία Οκινάουα.

Το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε εξάλλου ότι ο πύραυλος, ο οποίος κατά την Πιονγκγιάνγκ εκτοξεύθηκε για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, έχει δραστικό βεληνεκές 10.000 χιλιομέτρων.

Νότια Κορέα: Η εκτόξευση του πυραύλου της Βόρειας Κορέας ίσως ήταν «αποτυχημένη»

Η εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς που πραγματοποίησε σήμερα η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να ήταν αποτυχημένη, μεταδίδει το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Νωρίτερα νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ μετέδωσαν προηγουμένως ότι ο πύραυλος μοιάζει να απέρριψε τις δεξαμενές του πρώτου και του δεύτερου σταδίου καύσης, με τις δεξαμενές του πρώτου σταδίου να πέφτουν στη θάλασσα, στη δυτική ακτή της κορεατικής χερσονήσου.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε αντίθετα ότι ο πύραυλος φαίνεται πως έφθασε στο διάστημα.

Κίνα: Η εκτόξευση του πυραύλου της Βόρειας Κορέας θα κλιμακώσει την ένταση

Η εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα σήμερα θα επιδεινώσει τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο, έκρινε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα σε σχόλιό του.

Η κορεατική χερσόνησος δεν πρέπει να πυρηνικοποιηθεί ούτε να συρθεί σε πόλεμο, σύμφωνα με το σχόλιο, το οποίο καλεί όλα τα μέρη να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ψύχραιμα και να αποτρέψουν την ανεξέλεγκτη κλιμάκωσή της.

Μολονότι τα σχόλια της σύνταξης του πρακτορείου Νέα Κίνα δεν συνιστούν επίσημες κυβερνητικές θέσεις, συχνά αντανακλούν τον τρόπο σκέψης της κινεζικής ηγεσίας.

Η Ουάσινγκτον διαμηνύει ότι θα προασπίσει την ασφάλειά της και αυτή των συμμάχων της μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να υπερασπιστεί την ασφάλειά της και αυτή των συμμάχων της μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δείξει στην Πιονγκγιάνγκ ότι οι «ριψοκίνδυνες ενέργειές της πρέπει να έχουν σοβαρές συνέπειες».

«Η εκτόξευση της Βόρειας Κορέας με τη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων… αποτελεί άλλη μια αποσταθεροποιητική και προκλητική ενέργεια κι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σούζαν Ράις, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την κατασκευή (βαλλιστικών) πυραύλων και πυρηνικών όπλων αποτελούν σοβαρές απειλές για τα συμφέροντά μας — περιλαμβανομένης της ασφάλειας ορισμένων από τους πιο στενούς μας συμμάχους», πρόσθεσε η Ράις. «Καταδικάζουμε τη σημερινή εκτόξευση».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι διαβεβαίωσε για άλλη φορά τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην ασφάλεια της Ιαπωνίας και της Βόρειας Κορέας μετά την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να ληφθούν «σημαντικά μέτρα» και η Πιονγκγιάνγκ να λογοδοτήσει.

Η Στρατηγική Διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ εξάλλου ανέφερε ότι τα συστήματά της ανίχνευσαν και παρακολούθησαν την εκτόξευση του βορειοκορεάτικου πυραύλου στο διάστημα νωρίτερα σήμερα.

Βάσει των δεδομένων του Συστήματος Αεράμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) εξήχθη το συμπέρασμα «ότι σε καμιά στιγμή ο πύραυλος δεν αποτέλεσε απειλή για τη βόρεια Αμερική», σύμφωνα με ανακοίνωση της Στρατηγικής Διοίκησης.


σχετικα αρθρα