Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν χθες Σάββατο όταν βομβιστής-καμικάζι που επέβαινε σε ένα μοτοποδήλατο ανατινάχθηκε πλάι σε ένα φορτηγό των δυνάμεων ασφαλείας στην Κουέτα, στο δυτικό Πακιστάν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Τρία από τα θύματα ήταν παραστρατιωτικοί και έξι πολίτες, ανέφερε η πακιστανική αστυνομία.

Η επίθεση έγινε μπροστά σε δικαστικά κτίρια, πλάι σε ένα φορτηγό στο οποίο επέβαιναν άνδρες του σώματος της Συνοριοφρουράς που έκαναν περιπολία ρουτίνας.

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ο Ιμτιάζ Σα, είπε ότι ο καμικάζι κυκλοφορούσε με μοτοποδήλατο. Βάσει των πρώτων στοιχείων της έρευνας, είχε ζωστεί πάνω από 15 κιλά εκρηκτικά.

Ένας εκπρόσωπος του Κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν (Τεχρίκ ι Ταλιμπάν Πακιστάν, TTP), ο Μουχάμαντ Χουρασάνι, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εξ ονόματος της οργάνωσής του με δήλωσή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με τον Άτζαμπ Χαν, έναν γιατρό στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν τα θύματα, ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένα κορίτσι 12 ετών.

Η επαρχία Μπαλουτσιστάν, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Κουέτα, είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυσικούς πόρους, αλλά ταυτόχρονα η φτωχότερη και λιγότερο ανεπτυγμένη περιοχή του Πακιστάν. Το 2004, στην επαρχία ξέσπασε μια νέα αυτονομιστική εξέγερση.

Βαλούχοι ακτιβιστές και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας του Πακιστάν ευθύνονται για μια συστηματική εκστρατεία απαγωγών, βασανισμών και εξωδικαστικών εκτελέσεων φερόμενων ως αυτονομιστών και συμπαθούντων στην επαρχία.