Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στον Λίβανο τίμησαν σήμερα την 44η επέτεια από τη "Νάκσα", την ήττα των αραβικών δυνάμεων από το Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Στους 12 παλαιστινιακούς καταυλισμούς στον Λίβανο, κυρίως στον Αϊν Χελούε στα νότια της χώρας, τα μαγαζιά ήταν κλειστά, ενώ οι κάτοικοι έχουν υψώσει μαύρες σημαίες σε ένδειξη πένθους, την ώρα που ο στρατός ενισχύσει την παρουσία του γύρω από τους καταυλισμούς, κυρίως στο νότο. Οδοφράγματα έχουν στηθεί στο δρόμο που οδηγεί στα σύνορα.

Διαδηλώσεις παλαιστίνιων και λιβανέζων ακτιβιστών είχαν προγραμματιστεί για σήμερα στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, όμως ακυρώθηκαν όταν ο λιβανέζικος στρατός απαγόρευσε κάθε συγκέντρωση σε αυτή την περιοχή, με το φόβο ότι μπορεί να επαναληφθούν τα αιματηρά επεισόδια του Μαΐου.

Στις 15 του περασμένου Μαΐου η 63η επέτειος της "Νάκμπα", της καταστροφής, όπως ονομάζουν οι Άραβες την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, σημαδεύτηκε από αιματηρά επεισόδια με τουλάχιστον 10 παλαιστίνιους νεκρούς: έξι στα λιβανικά σύνορα και τέσσερα στα υψίπεδα του Γκολάν.

Σήμερα περίπου 20 Λιβανέζοι προσπάθησαν να διαδηλώσουν στην Ααντάισε, λίγα μέτρα μακριά από τα σύνορα, απέναντι από το ισραηλινό κιμπούτσ Μασγκάν Αμ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Γρήγορα όμως ο στρατός και η αστυνομία του Λιβάνου τους απομάκρυνε.

Ο στρατός και από τις δύο πλευρές των συνόρων είναι σε επιφυλακή, όπως και οι στρατιώτες της προσωρινής δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο (Finul), ενώ οι ενισχύσεις του ισραηλινού στρατού που είχαν παραταχθεί στα σύνορα δεν έχουν απομακρυνθεί παρά την ακύρωση των διαδηλώσεων.

Στον Πόλεμο των Έξι Ημερών που ξέσπασε στις 5 Ιουνίου του 1967 και μέχρι την ώρα της εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ στις 10 Ιουνίου, το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ από την Ιορδανία, τη Λωρίδα της Γάζας και τη χερσόνησο του Σινά από την Αίγυπτο και τα υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία.