Δύο νέα, πολύνεκρα ναυάγια έλαβαν χώρα σήμερα στις τουρκικές ακτές. 
 
Όπως μετέδωσε το τούρκικο πρακτορείο ειδήσεων Dogan, τουλάχιστον 11 μετανάστες βρήκαν σήμερα τον θάνατο στο Αιγαίο, στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας, σ' ένα ναυάγιο που συνέβη, ενώ προσπαθούσαν να φθάσουν στη Λέσβο.
 
Συγκεκριμένα, η νέα τραγωδία σημειώθηκε στα ανοικτά της τοποθεσίας Ντικίλι στην επαρχία της Σμύρνης, απ' όπου είχαν φύγει οι μετανάστες.
 
Οι εθνικότητες των νεκρών δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, ενώ οι έρευνες για εντοπισμό τυχόν επιζώντων συνεχίζονται. 
 
Παράλληλα, σε άλλο σημείο του Αιγαίου, 24 μετανάστες πνίγηκαν όταν το σκάφος που τους μετέφερε ναυάγησε στα ανοικτά των δυτικών τουρκικών ακτών στην περιοχή Εντρεμίτ της επαρχίας Μπαλίκεσιρ, νώ προσπαθούσαν να φθάσουν σε ελληνικό νησί. 
 
Την ίδια στιγμή, οι λιμενικοί στη Λέσβο συνεχίζουν το έργο της διάσωσης των προσφύγων, καθώς προχώρησαν στη διάσωση 675 προσφύγων σε 12 περιστατικά έρευνας και διάσωσης, από το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής έως σήμερα το πρωί. 
 
Οι νέες αυτές τραγωδίες συμπίπτουν χρονικά με τη σύντομη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιεί σήμερα στην Άγκυρα η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία έφτασε για να ασκήσει πίεση στους Τούρκους να κάνουν περισσότερα για να επιβραδύνουν τη ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη.
 
Η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου ένα "σχέδιο δράσης" που προβλέπει μια ευρωπαϊκή βοήθεια 3 δισεκ. ευρώ προς τις τουρκικές αρχές ως αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους να ελέγχουν καλύτερα τα σύνορα και να καταστείλουν τους διακινητές.

Οι ευρωπαϊκές χώρες επικύρωσαν την Τετάρτη τη χρηματοδότηση της βοήθειας αυτής.

Η Τουρκία, η οποία έχει υποδεχθεί επισήμως περίπου 2,7 εκατ. Σύρους και 300.000 Ιρακινούς πρόσφυγες, έχει γίνει ένα από τα κύρια σημεία εκκίνησης των μεταναστών που θέλουν να εγκατασταθούν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περίπου 68.000 μετανάστες έχουν καταφέρει από την αρχή του χρόνου να διασχίσουν το Αιγαίο για να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κατέγραψε από την πλευρά του 284 θανάτους μεταναστών κατά την ίδια περίοδο σ' αυτή τη μεταναστευτική οδό.