Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα, με βασική αιχμή το προσφυγικό.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, Νταβούτογλου και Μέρκελ συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού καθώς και για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, η Άνγκελα Μέρκελ, επισήμανε ότι είναι παράλογο η διεθνής κοινότητα να αναμένει από την Τουρκία μόνη της να αναλάβει το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος.

Από την μεριά του ο κ. Νταβούτογλου, είπε ότι η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόσουν από κοινού ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα αναλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα για την ανακοπή της προσφυγικής ροής.

Σημειώνεται ότι η εκπρόσωπος της Καγκελαρίου, αναφερόμενη στο ταξίδι της κ. Μέρκελ στην Άγκυρα, επανέλαβε «πόσο σημαντική είναι η Τουρκία ως εταίρος σε αυτό το θέμα, πόσο σημαντική είναι η συνεργασία με την Τουρκία σε αυτό το θέμα», για να συνεχίσει:

Οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν έκαναν την κατάσταση επί τόπου πιο εύκολη. Για αυτό η καγκελάριος θεώρησε συνετό και απαραίτητο να ταξιδέψει προσωπικά στην Άγκυρα για να έχει εκεί πάλι συνομιλίες στο υψηλότατο επίπεδο για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ με την Τουρκία και την περαιτέρω προώθησή του.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη γερμανίδα καγκελάριο, ο Νταβούτογλου είπε ότι συμφώνησαν να υπάρξει «καλύτερη συνεργασία» για την καταπολέμηση των διακινητών και τη διευκόλυνση της αποστολής της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων. Πρόσθεσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία είναι μια προσπάθεια για άσκηση πίεσης στην Τουρκία και την Ευρώπη στο θέμα της μετανάστευσης.

Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι θα ενημερώσει τις Βρυξέλλες την προσεχή εβδομάδα για τα αρχικά προγράμματα που σχεδιάζει η χώρα του μόλις παραλάβει το ποσό των 3 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους προκειμένου να ανακόψει τη μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Άγκυρα και το Βερολίνο θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ τη βοήθεια της συμμαχίας για την καταπολέμηση των διακινητών κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. «Θα εκμεταλλευτούμε τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής».

Η Μέρκελ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ταχεία και ορατή βελτίωση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Τόνισε ότι νιώθει «φρίκη για τα δεινά που υφίστανται οι Σύροι που έχουν εγκλωβιστεί στα συροτουρκικά σύνορα, ενώ κατήγγειλε τους «βομβαρδισμούς κυρίως από τη ρωσική πλευρά» εναντίον της πόλης του Χαλεπίου πέρα από τις επιδρομές των κυβερνητικών δυνάμεων.

«Είμαστε τώρα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, συγκλονισμένοι από τα δεινά δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που υφίστανται και τους βομβαρδισμούς που προέρχονται από τη ρωσική πλευρά», είπε η καγκελάριος Μέρκελ.