Τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «αλλά όχι με κάθε τρόπο», επιθυμεί το Βερολίνο, όπως τόνισε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς σε δηλώσεις της με αφορμή την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα.

Η εκπρόσωπος της καγκελαρίας διέψευσε έτσι εμμέσως τις αναφορές σε προχθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με τις οποίες τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν σχεδιάσει τις λεπτομέρειες ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου να στείλουν περισσότερους συνοριοφύλακες, ακόμα και στρατό, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τις ροές μεταναστών που εισέρχονται στη Βόρεια Ευρώπη.

«Πρέπει από την αρχή να φροντίσουμε ώστε να μην μπορούν να δράσουν οι διακινητές», τόνισε η Βιρτς ερωτώμενη για το αν θα πρέπει η Ελλάδα να βυθίζει τα σκάφη με τους πρόσφυγες στο Αιγαίο και πρόσθεσε ότι  «Το θέμα για την ΕΕ είναι να εξαλειφθεί η εγκληματικότητα των διακινητών, να φυλαχτούν τα εξωτερικά της σύνορα και ως δεύτερο βήμα -κάτι το οποίο τονίζει η καγκελάριος- να φέρουμε στοχευμένα ανθρώπους από αυτές τις χώρες στην Ευρώπη, δηλαδή να φθάσουμε μέσω αυτών των κατανομών σε μία συντεταγμένη και νόμιμη μετανάστευση».

Αναφερόμενη στις σημερινές συναντήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ με την τουρκική ηγεσία και απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν αρκούσε η τηλεφωνική επικοινωνία και η κ. Μέρκελ έπρεπε να μεταβεί στην Άγκυρα, η εκπρόσωπός της επανέλαβε «πόσο σημαντική είναι η Τουρκία ως εταίρος σε αυτό το θέμα, πόσο σημαντική είναι η συνεργασία με την Τουρκία σε αυτό το θέμα», για να συνεχίσει: «Οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν έκαναν την κατάσταση επί τόπου πιο εύκολη. Για αυτό η καγκελάριος θεώρησε συνετό και απαραίτητο να ταξιδέψει προσωπικά στην Άγκυρα για να έχει εκεί πάλι συνομιλίες στο υψηλότατο επίπεδο για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ με την Τουρκία και την περαιτέρω προώθησή του».

Η κ. Μέρκελ ωστόσο δέχεται σήμερα δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση για το ταξίδι της στην Τουρκία, με επιχειρήματα που αφορούν κυρίως την απροθυμία της Άγκυρας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

«Επανειλημμένα ταξίδια στην Τουρκία δεν μπορούν να αποτελούν υποκατάστατο για μια οργανωμένη προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να απουσιάζει», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων (FDP) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ στη Γερμανική Ραδιοφωνία. Ο τουρκικής καταγωγής επικεφαλής των Πράσινων Τζεμ Έζντεμιρ εξέφρασε την αμφιβολία του σχετικά με το εάν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ που δίνει η ΕΕ στην Τουρκία μπορούν να ανακόψουν το προσφυγικό κύμα. «Μόνο με τα χρήματα δεν θα λυθεί τίποτα. Μαζί με τα χρήματα πρέπει και η Ελλάδα με την Τουρκία να παραμερίσουν τις έριδές τους. Η δράση των διακινητών αποτελεί κομμάτι της τουρκικής οικονομίας», δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ στο MDR, ενώ η επικεφαλής της ΚΟ της «Αριστεράς» Ζάρα Βάγκενκνεχτ προειδοποίησε την κ. Μέρκελ, μιλώντας στο WDR, «να μην επιτρέψει να εκβιαστεί από την Άγκυρα».

Όλα αυτά ενώ ήρθαν στη δημοσιότητα έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία φέρεται να εκβιάζει τη διαχείριση του προσφυγικού, απαιτώντας περισσότερα χρήματα και με αντάλλαγμα το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.