Την πρόταση της Σλοβενίας για ανακοπή των προσφυγικών ροών στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ στηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κουρτς ανέφερε ότι  η Αυστρία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε συνομιλίες με την ΠΓΔΜ για την υποστήριξη της χώρας αυτής οικονομικά και με προσωπικό, στη διαφύλαξη των συνόρων.

Ο ίδιος, σε συνομιλίες που είχε στο Σαράγεβο σημείωσε πως οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να προσανατολιστούν σε μια διαφορετική κατάσταση στην προσφυγική κρίση και πως πολύ καθοριστικής σημασίας θα είναι να βρεθούν τα Δυτικά Βαλκάνια προετοιμασμένα για αυτή την κατάσταση, ενώ το κλείσιμο των συνόρων πρέπει να γίνεται συντονισμένα και από κοινού.

Κατά την άποψή του, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν κατανόηση για την πρόσφατη αυστριακή απόφαση να υπάρξει περιορισμός στον αριθμό των προσφύγων που θα γίνονται αποδεκτοί στη χώρα του.

Νωρίτερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βόσνιο ομόλογό του, Ιγκόρ Τσάρναντακ, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε υποστηρίξει το προτεινόμενο από τον ίδιο, σχέδιο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης από κοινού με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνοντας πως, εάν οι πρόσφυγες ανακόπτονται στα σύνορα της Αυστρίας, θα υπάρχει πραγματικά μια υπερβολική επιβάρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το ανώτερο όριο αποδοχής προσφύγων που έχει αποφασίσει η Βιέννη (σ.σ. το 2016 θα ανέλθει σε 37.500 πρόσφυγες), τόνισε πως η Αυστρία δεν θέλει απλά να κλείσει τα σύνορά της και να αφήσει τις χώρες αυτές μόνες τους με το πρόβλημα, αλλά να αναζητήσει μία κοινή λύση, ειδικότερα με τη Σερβία και την ΠΓΔΜ.