Έκκληση στην Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της στους δεκάδες χιλιάδες Σύρους που έχουν εγκλωβιστεί στη μεθόριο στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν το πεδίο μάχης που συνεχίζει να είναι το Χαλέπι, απηύθυναν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ το παρασκήνιο θέλει την Άγκυρα να ζητά ανταλλάγματα για κάτι τέτοιο.

«Ζητάμε από την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της για όλους τους πολίτες της Συρίας που φεύγουν και αναζητούν προστασία» είπε ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ουίλιαμ Σπίντλερ.

«Κατανοούμε ότι η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 2,5 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες και έχει αναλάβει ένα τεράστιο φορτίο και έχουμε ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Τουρκία», συνέχισε.

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας προς την Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες, το μεθοριακό φυλάκιο του Οντσούπιναρ --το μοναδικό προσβάσιμο σημείο διέλευσης από την επαρχία του Χαλεπιού προς την Τουρκία-- παραμένει κλειστό. Κατά συνέπεια, οι εκτοπισμένοι «έχουν παγιδευτεί, εγκατέλειψαν σπίτια και περιουσίες και δεν μπορούν να μπουν στην Τουρκία», σχολίασε ο Άχμαντ αλ Μοχάμαντ, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF).

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι μόνο τις τελευταίες ημέρες έφυγαν από το Χαλέπι και τα περίχωρά του 31.000 άνθρωποι, εκ των οποίων το 80% είναι γυναίκες και παιδιά. Οι καταυλισμοί όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες στην Τουρκία είναι υπερπλήρεις και «δεν υπάρχουν πλέον αρκετές θέσεις για να υποδεχτούμε όλες τις οικογένειες», συνέχισε ο Μοχάμαντ.

Η Τουρκία ανοίγει πάντως τη μεθοριακή διάβαση του Οντσούπιναρ για να περνούν οι τραυματίες, οι ασθενείς και τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, όπως εκείνα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) τα οποία ήταν γεμάτα με ρύζι, φακές, λάδι και αλεύρι.

Αντίστοιχη έκκληση έκανε πριν από τρεις ημέρες και η ΕΕ δια του επιτρόπου αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ο οποίος υπενθύμισε ότι «η Συμβαση της Γενεύης, η οποία προβλέπει ρητώς την υποδοχή των προσφύγων, εξακολουθεί να ισχύει».

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις PAX και The Syria Institute περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σύροι ζουν πολιορκημένοι σε 46 πόλεις, υποστηρίζοντας ότι η κρίση είναι «πολύ σοβαρότερη» σε σχέση με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Σε αυτές τις τοποθεσίες υπάρχουν 1.099.475 άνθρωποι, η πλειονότητα των οποίων πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Οι άνθρωποι αυτοί διατρέχουν «μεγάλο κίνδυνο θανάτου», λόγω της έλλειψης τροφίμων, ηλεκτροδότησης και πόσιμου νερού. Η κρίση στη Συρία όσον αφορά τις υπό πολιορκία περιοχές "είναι πολύ σοβαρότερη" σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), επισημαίνει η έκθεση.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ ανέφεραν ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζούσαν υπό πολιορκία, και οι περισσότεροι από τους μισούς πολιορκούνταν από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κυβέρνηση της Δαμασκού χρησιμοποιεί συστηματικά σε όλη τη χώρα τη «στρατηγική πείνα ή συνθηκολόγηση».

Από τις 46 περιοχές, 36 βρίσκονται γύρω από την πρωτεύουσα Δαμασκό, όπως η Ντούμα και η Ζαμάλκα, στην περιοχή της δυτικής Γούτα.

Στην επαρχία αυτή, υπάρχουν επίσης η Μαντάγια, όπου 46 άνθρωποι έχουν πεθάνει από πείνα από τις αρχές Δεκεμβρίου, και Ζαμπαντάνι όπου κρούσματα λιμού έχουν καταγραφεί, προκαλώντας διεθνή αγανάκτηση.